THEPOWERGAME
Στις 9 Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Τσαρλς Φίνεϊ, μια απώλεια που δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς είχε «βαριά περπατησιά» για όσο έζησε καταγράφοντας χιλιόμετρα στις επιχειρήσεις, αλλά και στη φιλανθρωπία.
Τα νεανικά χρόνια του Φίνεϊ: Από τα μεροκάματα στην περιουσία δισεκατομμυρίων
Ο γεννημένος από Αμερικανο-Ιρλανδούς γονείς στο Νιού Τζέρσεϊ, Φίνεϊ, ήταν παιδί μιας φτωχής καθολικής οικογένειας, με τον ίδιο, για να βγάλει τα προς το ζην να αναγκάζεται να πωλεί χριστουγεννιάτικες κάρτες πόρτα – πόρτα ή να φτυαρίζει τα πεζοδρόμια και τις αυλές της γειτονιάς.
Στη συνέχεια, υπηρέτησε στην Αμερικανική Πολιτική Αεροπορία, σπούδασε Διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα, πωλούσε τσιγάρα, ποτά και αρώματα σε Αμερικανούς στρατιώτες που έφευγαν για να υπηρετήσουν στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1950.
Αυτή ήταν και η πρώτη του επαφή με τον τομέα των καταστημάτων duty free, που στη συνέχεια της ζωής του τον απογείωσαν επαγγελματικά, από διαφορετικό πόστο αυτή τη φορά, χτίζοντας περιουσία δισεκατομμυρίων.
Άρρηκτα δεμένος με την κοινωνική του καταγωγή ο Φίνεϊ
Οι επιχειρήσεις του πέτυχαν πολύ σύντομα και όταν ξεκίνησε να επενδύει στις νέες τεχνολογίες, έγινε ένας κροίσος με πολυτελή ζωή, κάτι που δεν άργησε να τον ξενίσει. Οι αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι ηθικό να έχει τόσα χρήματα τριγύριζαν στο μυαλό του με τον ίδιο να δηλώνει πως «Έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα και όσα μπορούν να αγοράσουν δεν μου λένε απολύτως τίποτε».
Χρόνο με τον χρόνο παράτησε την πολυτελή ζωή, δεν έδινε το παρόν σε κοσμικές εκδηλώσεις, έκλεινε εισιτήρια σε οικονομική αεροπορική θέση, αγόραζε ρούχα από φτηνά μαγαζιά, πούλησε τις λιμουζίνες του και χρησιμοποιούσε το μετρό για τις μετακινήσεις του.
Ζωή αφιερωμένη στη φιλανθρωπία μέχρι τέλους
Στη ζωή του μπήκε η φιλανθρωπία με τον Φίνεϊ να κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ στην όποια του κίνηση με σεβασμό προς τους φτωχούς και τους αδύναμους αυτής της γης στους οποίους έβλεπε τον νεαρό εαυτό του, πίσω στα χρόνια του Νιού Τζέρσεϊ.
Χαρακτηριστικά, είχε δωρίσει ανώνυμα πολλά εκατομμύρια σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, επιστημονικές έρευνες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δεκάδες άλλους θεσμούς, στις ΗΠΑ, το Βιετνάμ, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιορδανία και άλλες χώρες.
Το 1982 ίδρυσε στις Βερμούδες την Atlantic Philanthropies και το 1984 μετέφερε στον οργανισμό το 38,75% των μετοχών της εταιρείας του, Duty Free Shoppers.
Οι δραστηριότητές του σύμφωνα με τους New York Times, αποκαλύφθηκαν το 1997, όταν ο ίδιος και ο συνεργάτης του πώλησαν την Duty Free Shoppers στην Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH).
Μην ξεχνώντας την καταγωγή του από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Φίνεϊ επισκεπτόταν συχνά τα πάτρια εδάφη και έδινε τη βοήθειά του τόσο στο Σιν Φέιν –το πολιτικό σκέλος του ΙRΑ– όσο και στους Προτεστάντες του Όλστερ, ενώνοντας τις δύο πλευρές και βοηθώντας σημαντικά στην επίτευξη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που τερμάτισε τις αιματηρές εχθροπραξίες.
Αυτή είναι και η μόνη γνωστή μη επιχειρηματική δραστηριότητά του.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Φίνεϊ είχε δημιουργήσει περιουσία 8 δισ. δολαρίων ωστόσο για τον εαυτό του και τα πέντε ενήλικα παιδιά του, που απέκτησε με την Γαλλίδα Ντανιέλ Μοραλί-Ντανινός κράτησε μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια.
Δεδομένου ότι είχε πλέον δωρίσει όλα του τα χρήματα, έκλεισε την Atlantic Philanthropies το 2020.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν είχε ιδιόκτητο σπίτι ή αυτοκίνητο, φορούσε ρολόι των 10 δολαρίων και ζούσε με την δεύτερη σύζυγό του Χέλγκα Φλάιτζ σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα δύο δωματίων στο Σαν Φρανσίσκο.