THEPOWERGAME
Ένα απογοητευτικό διήμερο ολοκληρώθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας αυτήν την εβδομάδα καθώς υπερίσχυσαν οι αντιθέσεις παρά η συνοχή μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης. Σχεδόν ατελέσφορη ήταν η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) που έλαβε χώρα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, με τη συνέντευξη Τύπου να ακυρώνεται τελευταία στιγμή. Μια ημέρα μετά, η Ουγγαρία και η Πολωνία είπαν πως δεν θα υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, με το μεταναστευτικό να διχάζει την Ευρώπη για μια ακόμη φορά. Τελικά, η σχετική παράγραφος απομακρύνθηκε ολοσχερώς προκειμένου να το υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βικτόρ Όρμπαν, πριν εισέλθει στην αίθουσα συνεδριάσεων την Παρασκευή. Είπε πως είναι «αδύνατον να υπάρξει συμβιβασμός πάνω στο μεταναστευτικό». Πρόσθεσε ότι «πολιτικά είναι απίθανο. Όχι σήμερα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζοντας πως η Ουγγαρία υπέστη έναν νομικό εκβιασμό και υποχρεώθηκε σε μια ανεπιθύμητη συμφωνία. Παρά το ότι υπήρξε η συμφωνία για την μεταρρύθμιση της μεταναστατευτικής πολιτικής, υπεγράφη μόνον από τα 22 εκ των 27 κρατών-μελών. Η Πολωνία και η Ουγγαρία την καταψήφισαν, ενώ ηΑυστρία μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία απείχαν από τη διαδικασία.
Ο Πολωνός ομόλογος του, Ματέους Μοραβιέτσκι, εκφράστηκε σε ηπιότερους τόνους αλλά τόνισε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα για τον καταμερισμό παράνομων μεταναστών χωρίς τη συγκατάβαση καθενός από τα κράτη-μέλη». Εν όψει των εκλογών στην Πολωνία που έχουν δρομολογηθεί για την επόμενη εβδομάδα, ο Μοραβιέτσκι δεν έχει μεγάλη εμβέλεια επί του θέματος, ιδίως μετά τη φιλοξενία πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανών μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική χώρα.
Αυστηρή στάση τήρησε επίσης η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζιόρτζια Μελόνι αν και αποδέχτηκε τη συμφωνία.
Πέραν τούτου κατέρρευσαν και οι προσδοκίες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Γρανάδα στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτική Κοινότητας (EPC) που έλαβε χώρα μια ημέρα πριν. Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας αποφάσισαν να μην μεταβούν καν στην Ισπανία, αγνοώντας μια συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν. Μάταιες ήταν, παράλληλα, οι προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία.
Η Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς δεν είχαν διάθεση να κάνουν καμία δήλωση σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της EPC, ενώ ένας Ισπανός διπλωμάτης είπε στο Politico πως η σύνοδος αυτή λειτουργεί «ως ένας μίνι-ΟΗΕ για να συνομιλήσουν ηγέτες κρατών». Όπως επιγραμματικά ανέφερε το Politico, 49 ηγέτες, 700 δημοσιογράφοι βρέθηκαν την Πέμπτη στη Γρανάδα και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διμερείς συμφωνίες αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση.
Η σύνοδος της EPC αποτελεί μια απογοήτευση για τη Γαλλία καθώς ήταν σύλληψη του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ήταν η 3 η συνάντηση που, όμως, συντελέστηκε σε ένα βαρύ κλίμα. Εντούτοις, τόσο την Πέμπτη, όσο και την Παρασκευή ήταν εμφανής η ευρεία συναίνεση για τη στήριξη της Ουκρανίας που προσπαθεί να αποκρούσει την επιθετικότητα των ρωσικών στρατευμάτων και των αδιάκοπων βομβαρδισμών επί 18 συναπτούς μήνες και πλέον.