THEPOWERGAME
Τους όρους της βελτίωσης των διμερών σχέσεων αναμένεται να συζητήσουν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ειδικό αφιέρωμα του Politico, φιλοξενούνται απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ επάνω στο θέμα και τα συμπεράσματα της έκθεσης του ιδρύματος με τον τίτλο «Τουρκία: Ένας Προβληματικός Εταίρος».
Σήμερα, η Τουρκία επιδιώκει σταδιακή επανάληψη των οικονομικών σχέσεων και στήριξη των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα, στα ίχνη του «οδικού χάρτη» επαναπροσέγγισης που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 26 Μαρτίου.
Επίσης η ατζέντα περιλαμβάνει την πιθανότητα εκσυγχρονισμού της τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, την απελευθέρωση κανόνων για τη βίζα στους Τούρκους πολίτες και επανέναρξη του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο για θέματα όπως η Υγεία και η Ασφάλεια.
Η συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό
Ειδικότερα και όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να συζητήσουν τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την καταβολή στην Τουρκία σημαντικών ποσών για την φιλοξενία προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις ασυλίας έχουν απορριφθεί από την Ελλάδα.
Η συμφωνία έχει τεθεί σε παύση τον τελευταίο χρόνο και η Τουρκία θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι δεν τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας που αφορά την καταβολή έξι εκατομμυρίων ευρώ.
ΕΛΙΑΜΕΠ: Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν στενά
«Η Ελλάδα και η Κύπρος θα τους παρακολουθούν στενά, όπως πάντα» γράφει το Politico. Σύμφωνα πάντως με τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργο Παγουλάτο, αυτή τη στιγμή διακυβεύονται περισσότερα για την Ευρώπη.
«Δεν πρέπει να χάσουν την αξιοπιστία τους και δεν πρέπει να επιτρέψουν στον Ερντογάν να διχάσει την ΕΕ», σχολιάζουν.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ «δεν πρέπει να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις που δεν είναι απόλυτα συναρτώμενες από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση Ερντογάν».
Μία μέρα μετά την Πρωταπριλιά
Και υπάρχουν λόγοι αυτό. Ο κ. Παγουλάτος επισημαίνει ότι «δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τη δήλωση που υπεγράφη στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου EUCO, και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως σύντομα θα επανεκκινήσει το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήταν μία μέρα μετά την Πρωταπριλιά, αλλά κορόιδεψε ολόκληρη την ΕΕ».
«Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο» είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, στις 2 Απριλίου.
Το περιοδικό φιλοξενεί και τον διαδραστικό χάρτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, που αναλύει όλους εκείνους τους τομείς και τις γεωστρατηγικές γειτονιές στις οποίες η Άγκυρα δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί κανείς να εξερευνήσει τον διαδραστικό χάρτη εδώ.
Ποιά η λύση για αυτό τον δύσκολο εταίρο; αναρωτιέται το Politico.
Σίγουρα πάντως, ο πόλεμος δεν είναι λύση, αναφέρει το περιοδικό, αλλά «σχεδόν φτάσαμε σε αυτόν. Ερωτηθείς πόσο κοντά Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν σε στρατιωτική κλιμάκωση την περασμένη χρονιά, ο κ. Παγουλάτος απαντά: «πολύ κοντά». Εν όψει κλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά έδειξε αυτοσυγκράτηση» σημειώνει το περιοδικό, αλλά συνεχίζει, μεταφέροντας την άποψη του κ. Παγουλάτου «ένα θερμό επεισόδιο θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί από ατύχημα ή παρεξήγηση».