THEPOWERGAME
Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννούνται για την επόμενη ημέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από την ιστορική καθαίρεση του Ρεπουμπλικανού προέδρου Κέβιν Μακάρθι.
Έπειτα από διάλογο που σημαδεύτηκε από σκληρές συγκρούσεις στελεχών της αμερικανικής δεξιάς στο ημικύκλιο, 216 μέλη του σώματος ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του, συμπεριλαμβανομένων οκτώ Ρεπουμπλικάνων, έναντι 210 τα οποία τάχθηκαν κατά.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της «Κάτω Βουλής» του Κογκρέσου που αποπέμπεται μετά από πρόταση των βουλευτών του κόμματός του.
Η αποπομπή του Μακάρθι θα έχει σίγουρα πολλές συνέπειες στις ΗΠΑ και όχι μόνο, αφού δημιουργεί μία αβέβαιη κατάσταση όσον αφορά μέλλον της αμερικανικής στήριξης στην Ουκρανία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κι αυτό συμβαίνει, καθώς το μέγεθος της αμερικανικής στήριξης στο Κίεβο, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και κυβέρνησης Μπάιντεν, τη στιγμή που όλο και εντείνονται οι προβληματισμοί και οι διαφωνίες για το οικονομικό κεφάλαιο που δαπανάται στην εμπόλεμη χώρα. Την ίδια στιγμή, για να εγκριθεί ο προσωρινός προϋπολογισμός, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να αποκλείσει από το σχέδιο μία νέα χρηματοδότηση προς την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του κατά την αποχώρησή του, ο κ. Μακάρθι συνέκρινε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ και είπε ότι ο σημερινός κόσμος του θύμισε τη δεκαετία του 1930. Επανέλαβε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και επέκρινε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον δισταγμό του στο παρελθόν να εξοπλίσει τη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία «δεν μπορεί να διακοπεί σε καμία περίπτωση» και ότι αναμένει από τον Κέβιν Μακάρθι να τηρήσει στο ακέραιο «τη δέσμευσή του για την απαιτούμενη υπερψήφιση που απαιτείται για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στη βαρβαρότητα».
Στο ίδιο κλίμα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν τελικά περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την τύχη του προέδρου του Μακάρθι, αλλά μετά την απομάκρυνσή του, η προσοχή έχει πλέον στραφεί στις απόψεις των πιθανών διαδόχων του.
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας στο Κογκρέσο, που αποτελούν σαφή πλειοψηφία και στις δύο βουλές, πιέζουν για μια ψηφοφορία που θα εγγυάται τη χρηματοδότηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρα μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν εκφραστεί αρνητικά για την υποστήριξη στο Κίεβο.
Τονίζεται πως η Ουάσινγκτον έχει στείλει στην κυβέρνηση του Κιέβου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2022 .