THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει πως το επιτελείο του θα εξετάσει προσεκτικά τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχο του, Ντόναλντ Τραμπ, πριν ληφθεί κάποια απόφαση για την άρση τους ή όχι. Σήμερα η κυβέρνηση των Δημοκρατικών μελετά την επιβολή νέων δασμών ως αντίποινα στις έξι χώρες που φορολογούν τεχνολογικούς ομίλους με διεθνή εμβέλεια, δηλαδή κολοσσούς όπως οι Apple, Amazon, Facebook και Alphabet. Η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Ινδία και η Τουρκία μπορεί να γίνουν στόχος αντίποινων, τα οποία εξετάζει η εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ (U.S Trade Representative, USTR) και που εκτιμάται πως μπορεί να φθάσουν το 1 δισ δολάρια, συνολικά, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.
Η συζήτηση για τη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών
Ακροάσεις με τις προτάσεις της USTR έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Μάιου, με την επικεφαλής Κάθριν Τάι να τονίζει πως σκοπός είναι «να απομακρυνθούν αυτά τα μεροληπτικά μέτρα που παρεμποδίζουν το εμπόριο καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ». Σύσταση για την επιβολή μιας ενιαίας φορολογίας στις πολυεθνικές εταιρείες και ειδικότερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς διατυπώθηκε πρόσφατα από τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, ο οποίος θα αντικαταστήσει επίσημα τον Άνχελ Γκουρία από τον προσεχή Ιούνιο.
Η εύρεση της κατάλληλης φόρμουλας για την επιβολή φόρων στους τεχνολογικούς κολοσσούς έχει αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς. Έχει επίσης προκαλέσει τριβές μεταξύ κρατών καθώς αδυνατούν να καταλήξουν σε μια κοινή φόρμουλα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μηνός, η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε, Μαργκρίτ Βεστάνγκερ, δήλωσε πως θα προτιμούσε μια διεθνή συμφωνία για την υποχρεωτική φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών αλλά δεν θα παγώσουν τα σχέδια των Βρυξελλών παρά τη θετικότερη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει την εθελοντική καταβολή τέλους από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να συζητά την υποχρεωτική πληρωμή του.
ΗΠΑ: Στο τραπέζι τα αντίποινα
Πέρσι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση Τραμπ ανήγγειλε δασμούς 25% σε καλλυντικά, τσάντες και άλλα προϊόντα εισαγόμενα από τη Γαλλία, συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για την απόφαση της κυβέρνησης του Μανουέλ Μακρόν να φορολογήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αλλά οι δασμοί αυτοί δεν έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι σήμερα, με την Ουάσινγκτον να ασκεί πιέσεις για την εύρεση μιας διεθνούς λύσης.
Η εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ουσιαστικά υπολογίζει τους δασμούς ανάλογα με τα φορολογικά έσοδα που αποκομίζει κάθε χώρα από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Παραδείγματος χάριν, η Βρετανία φορολογεί με συντελεστή 2% εταιρείες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών με παγκόσμια έσοδα άνω των 500 εκατ. στερλινών και 25 εκατ. στερλινών στην εγχώρια αγορά. Στη λίστα των υποψήφιων προϊόντων για αντίποινα από τις ΗΠΑ είναι κιλίμια από την Τουρκία, πιάνο με ουρά από την Αυστραλία και αγκινάρες από την Ιταλία.