THEPOWERGAME
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο εξελίχθηκε υπό καθεστώς ανασφάλειας τη Δευτέρα καθώς εμφανίστηκαν ρωγμές στη συνοχή της Δύσης ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας, μια χώρα που προσπαθεί να απωθήσει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα εδάφη της πάνω από 18 μήνες και χρειάζεται διαρκή στήριξη, οικονομική και στρατιωτική, από τους συμμάχους της.
Η επαρκής χρηματοδότηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας επισκιάζεται από την προσωρινή συμφωνία του Κογκρέσου για τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ, η οποία δεν συμπεριέλαβε την παροχή κονδυλίων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος για τη στήριξη του Κιέβου. Είναι μια εξέλιξη που δεν επηρεάζει αποκλειστικά το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία αλλά επιφέρει επιπτώσεις και στην Ευρώπη, η οποία καλείται εδώ και καιρό να ενισχύσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Οι κίνδυνοι από την εκλογική νίκη του Ρομπέρτο Φίτσο στην Σλοβακία
Το πολιτικό σκηνικό στην Ε.Ε περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ μετά την εκλογική νίκη του Ρομπέρτο Φίτσο στην Σλοβακία το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με πηγές, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του λαϊκίστικου κόμματος Smer-SD διάκειται θετικά στη Ρωσία, η οποία έχει τεθεί στο περιθώριο από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Φίτσο έχει μιλήσει υπέρ στενότερων δεσμών με την Μόσχα, την άσκηση βέτο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη διακοπή ακόμη και της ελάχιστης στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Ο Φίτσο, ο οποίος έχει υπάρξει πρωθυπουργός της Σλοβακίας και στο παρελθόν, εκτιμάται πως θα συνταχθεί με την Ουγγαρία όχι μόνον ως προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και σ’ ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τη χώρα του στη δυτική Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα ο Φίτσο και ο Ούγγρος ομόλογος του, Βίκτορ Όρμπαν, εκφράζουν έναν σκεπτικισμό απέναντι στις Βρυξέλλες και δεν μοιράζονται τη συνοχή των υπολοίπων κρατών-μελών ως προς ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Προσδοκίες Μπορέλ για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε
Από το Κίεβο, η Ζοζέφ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ε.Ε, δήλωσε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα πως «είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας». Ο ίδιος είπε πως ο πόλεμος αυτός έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο αλλά για τους Ευρωπαίους πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση.
Ο Μπορέλ εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να μην συμπεριλάβει πακέτο έξι δισ. δολαρίων που προορίζονταν για τη στήριξη της Ουκρανίας στην προσωρινή, 45ήμερη συμφωνία, η οποία ελήφθη εσπευσμένα για την ανασταλεί η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Είπε δε πως προσδοκά σε μια απόφαση των κρατών-μελών για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Reuters.
Η αδυναμία των μελών του Καπιτωλίου να καταλήξουν σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ αναστάτωσε την Ευρώπη, η οποία δεν βρίσκεται σε θέση να αναπληρώσει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Βέβαια, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν παρείχε διαβεβαιώσεις πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει συνολικά 75 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική, οικονομική και κυρίως στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Μέχρι σήμερα, η βοήθεια της Ε.Ε είναι ανέρχεται στα 42 δισ. δολάρια και είναι κυρίως οικονομική.
«Η συμπαράσταση των Ευρωπαίων στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη μέχρι στιγμής», δήλωσε η Βασέλα Τσερνέβα, υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ένα κέντρο ερευνών, στη Βουλγαρία. Απευθυνόμενη στην Wall Street Journal, τόνισε, ωστόσο, πως «εάν, όμως, δεν υπάρξει συνοχή ή το κόστος είναι υψηλό τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει προβληματική».