THEPOWERGAME
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ απέκλεισε τη Δευτέρα βραχυπρόθεσμες μειώσεις φόρων, υποστηρίζοντας ότι η μείωσή τους τώρα θα ήταν πληθωριστική.
«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Χαντ κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μάντσεστερ της Αγγλίας αναφέρει το CNBC. «Το σχέδιο λειτουργεί», πρόσθεσε. «Και τώρα πρέπει να το φέρουμε εις πέρας, όπως ακριβώς έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από τόσα χρόνια».
Ο Χαντ έχει προηγουμένως υποστηρίξει ότι οι μειώσεις φόρων είναι «πρακτικά αδύνατες» και θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μόνο αν η κυβέρνηση λάβει ορισμένες «δύσκολες αποφάσεις».
Τα σχόλια σηματοδοτούν τη συνέχιση του status quo μετά την τοποθέτηση του Χαντ πέρυσι για να σταθεροποιήσει το πλοίο μετά τον κατακλυσμιαίο μίνι προϋπολογισμό της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Σηματοδοτούν επίσης το τι μπορεί να ακολουθήσει όταν ο πρωθυπουργός παραδώσει τη φθινοπωρινή του δήλωση τον επόμενο μήνα.
Τα λόγια του έρχονται παρά τις φωνές από το εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για μείωση των φόρων πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, όταν οι Συντηρητικοί θα αντιμετωπίσουν μια σκληρή μάχη με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.
Η ίδια η Τρας διατύπωσε τέτοια αιτήματα στο περιθώριο του συνεδρίου τη Δευτέρα. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μειώσει τον εταιρικό φόρο πίσω στο 19% από το σημερινό 25%, προσθέτοντας ότι «αν μπορούμε να τον μειώσουμε, τόσο το καλύτερο».
Τα σχέδια Χαντ
Σε μια προσπάθεια να επαναπροσανατολίσει τις συζητήσεις, ο Χαντ παρουσίασε μια σειρά πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να αυξήσει τον εθνικό μισθό διαβίωσης στις 11 λίρες την ώρα (13,40 δολάρια), από 10,42 λίρες. Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται στη δέσμευση του μανιφέστου του 2019 για αύξηση των αμοιβών των χαμηλότερα αμειβόμενων.
«Αυτό σημαίνει αύξηση μισθών για 2 εκατομμύρια εργαζόμενους», δήλωσε. «Επειδή αν εργάζεστε σκληρά, μια συντηρητική κυβέρνηση θα σας καλύπτει πάντα».
Ο Χαντ παρουσίασε επίσης σχέδια για αυστηρότερους περιορισμούς στα επιδόματα, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων στο λογαριασμό κοινωνικής πρόνοιας της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει μέρος των ευρύτερων σχεδίων που πρόκειται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα για την ένταξη περισσότερων ανθρώπων στην εργασία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι θα παγώσει την επέκταση της δημόσιας διοίκησης και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη μείωση του αριθμού του προσωπικού στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Καταπολέμηση του πληθωρισμού
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αντιμετώπισε επικρίσεις κατά την έναρξη του συνεδρίου την Κυριακή, αφού δήλωσε στο BBC ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι η καλύτερη μείωση φόρων που θα μπορούσε να προσφέρει.
«Ο πληθωρισμός είναι ένας φόρος. Είναι ένας φόρος που επηρεάζει περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους», είπε. Ο πληθωρισμός – ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών – δεν είναι φόρος, αν και μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιος, με τις υψηλότερες τιμές να μειώνουν την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων.
Ο Χαντ προσπάθησε να αποσαφηνίσει τα σχόλια του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού θα αποτελέσει «ώθηση στα εισοδήματα», εξασφαλίζοντας ότι ο μισθός στο σπίτι θα είναι υψηλότερος από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.
Ο Σούνακ έχει τοποθετήσει τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό, σε περίπου 5%, ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του για το 2023. Από τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 6,7%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 7% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, σηματοδοτώντας ότι ο απότομος ρυθμός αύξησης των τιμών μπορεί να υποχωρήσει.
Τα νέα στοιχεία ώθησαν την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει μια παύση στο σερί των 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της, διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά σε υψηλό 15 ετών, στο 5,25%.
Την Παρασκευή, οι αναθεωρήσεις των στοιχείων από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία Covid-19 πολύ ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η Βρετανία δεν είναι πλέον η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην G7, κατατάσσεται παρόμοια με τη Γαλλία και ισχυρότερη από τη Γερμανία.
«Μην ποντάρετε εναντίον της Βρετανίας», δήλωσε ο Χαντ, αναφερόμενος στα στοιχεία της ONS. «Έχει ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχει αποδώσει ποτέ».