THEPOWERGAME
Mε μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ να μην μπορεί να αποκλειστεί από τα σενάρια των επόμενων προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ήδη μέτρα για να προετοιμαστεί εγκαίρως. Παρά τις περιπέτειες του με την αμερικανική Δικαιοσύνη και την επιθετική εμπορική πολιτική που δρομολόγησε στις ΗΠΑ όσο ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ παραμένει επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιδιώκουν να καλλιεργήσουν επαφές και με άλλα ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για να κτίσουν ένα ευρύτερο δίκτυο επαφών. Κυρίως, όμως, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών με τη νυν κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. «Πολλά, πολλά πράγματα ήταν ένα μεγάλο σοκ» είχε δηλώσει η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Σεπτέμβριο στο τηλεοπτικό δίκτυο του αμερικανικού πρακτορείου. Είχε προσθέσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ εάν ξανακερδίσει τις εκλογές και δεν θα πρέπει να είναι «αφελής» ως προς την πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Έργα και ημέρες» του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ
Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και έληξε τον Ιανουάριο του 2021. Μέσα σε αυτό το διάστημα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη Διεθνή Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράκ, ενώ κήρυξε εμπορικό πόλεμο όχι μόνον με την Κίνα αλλά και με την Ε.Ε. Το 2018, η κυβέρνηση επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρώπη και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου για λόγους «εθνικής ασφάλειας», χρησιμοποιώντας έναν «απαρχαιωμένο» νόμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ε.Ε προχώρησε σε αντίποινα, με δασμούς σε μια λίστα προϊόντων από τις ΗΠΑ, από τα τζιν και τις μοτοσυκλέτες έως τον χυμό πορτοκάλι και το φυστικοβούτυρο.
Αν και η διαμάχη της αμερικανικής Boeing με την ευρωπαϊκή Airbus δεν ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε το δικαίωμα και στις δυο πλευρές να επιβάλουν δασμούς, Αλλά τον Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ αποφάσισαν με την Ε.Ε να τους ανακαλέσουν προσωρινά. Το 2019 ο Τραμπ είχε επίσης απειλήσει με δασμούς σε προϊόντα αξίας 1,3 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία εάν η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν φορολογούσε τα έσοδα τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Amazon και η Google, οι οποίοι καταφεύγουν σε τακτικές φοροαποφυγής.
Οι κινήσεις αποκλιμάκωσης με την ΕΕ από τον Μπάιντεν
Έπειτα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ναι μεν απείλησε με δασμούς και άλλες χώρες της Ευρώπης που σχεδίαζαν ανάλογους ψηφιακούς φόρους, αλλά τελικά οι G7 κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεγαλύτερη φορολόγηση των πολυεθνικών στις χώρες όπου αναπτύσσουν δραστηριότητα και όχι εκεί που διατηρούν φορολογική έδρα.
Ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν έχει αποπειραθεί να αποκλιμακώσει την τεταμένη ατμόσφαιρα με την Ε.Ε, δίνοντας τη συγκατάθεσή του στο να δοθεί ένα τέλος στην 20ετή διένεξη για τις κρατικές επιδοτήσεις των Boeing και Airbus.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί με τη χάραξη ισχυρών και μακροπρόθεσμων συμφωνιών με βασικούς εταίρους ανά τον κόσμο», είχε δηλώσει πρόσφατα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.