THEPOWERGAME
Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc Λάρι Φινκ (Larry Fink) αναμένει ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων θα ξεπεράσουν το 5%, καθώς οι αλλαγές στη γεωπολιτική και τις αλυσίδες εφοδιασμού καθιστούν τον πληθωρισμό πιο επίμονο.
«Η γνώμη μου είναι ότι θα έχουμε 10ετή επιτόκια τουλάχιστον στο 5% ή υψηλότερα λόγω αυτού του ενσωματωμένου πληθωρισμού» , δήλωσε ο Φινκ στο φόρουμ του Παγκόσμιου Διαλόγου του Βερολίνου την Παρασκευή. «Υποτιμούμε ότι η αλλαγή στη γεωπολιτική είναι τόσο δομικά πληθωριστική» είπε μεταξύ άλλων.
Ο Φινκ συμμετείχε στη συζήτηση για το αν οι ΗΠΑ οδηγούνται σε ύφεση, λέγοντας ότι «δεν το βλέπει σύντομα», αλλά ίσως μέχρι το 2025. «Όποια ύφεση και να έχουμε, θα είναι αρκετά μέτρια, οπότε δεν είμαι καν τόσο φοβισμένος», είπε.
«Μια οικονομική υποχώρηση μπορεί να χρειαστεί για να μειωθεί η ισχυρή ζήτηση εργασίας, καθώς η διεγερτική νομοθεσία, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού και ο νόμος για τα τσιπ και την επιστήμη, θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Φινκ.
«Λόγω αυτού του ενσωματωμένου πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός δεν μοιάζει με τίποτα. Και νομίζω ότι οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί δεν παρέχουν τα θεμέλια που θα βοηθήσουν να εξηγηθεί αυτό. Δεν έχουμε δει τέτοιο πληθωρισμό εδώ και πάνω από 30 χρόνια», δήλωσε.
Μίλησε για τον «βαθύτερο διαρθρωτικό πληθωρισμό», ο οποίος προήλθε, για παράδειγμα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αποκάλυψε την εξάρτηση της Γερμανίας από αυτή τη ρωσική ενέργεια ή την εξάρτηση από την τεχνολογία της Κίνας.
«Αυτό που λείπει σήμερα από τον κόσμο είναι η ελπίδα»
«Αυτό που λείπει σήμερα από τον κόσμο είναι η ελπίδα. Βλέπω περισσότερο φόβο από κάθε άλλη φορά στην επιχειρηματική μου καριέρα» τόνισε εν συνεχεία ο Φινκ. «Έχουμε μεγάλες αλλαγές στην εργασία, έχουμε υψηλότερους μισθούς, οι εταιρείες προσαρμόζονται, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι η έλλειψη ελπίδας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή.
«Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα είναι ένα μεγάλο παράδειγμα φόβου», είπε, σχολιάζοντας πως οι καταναλωτές αποταμιεύουν το 35% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, μετά την επιδημία COVID-19 στη χώρα αυτή».
«Αυτή τη στιγμή επενδύουμε στην Κίνα, Όταν βλέπουμε τα ποσοστά αποταμίευσης να μειώνονται και να καταναλώνουν περισσότερο, αυτό είναι ένδειξη περισσότερης ελπίδας», είπε. «Το θέμα είναι ότι εμείς ως επιχειρηματίες, εμείς ως πολιτικοί ηγέτες, αν δεν παρέχουμε περισσότερη ελπίδα, αυτό είναι που προκαλεί ύφεση».