THEPOWERGAME
Τα φαραωνικά σχέδια του Ερντογάν για τη δημιουργία νέας διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη και η αντίδραση απόστρατων στρατιωτικών έφεραν μεταμεσονύχτιες συλλήψεις και κατηγορίες για πραξικόπημα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πρόβλημα να βλέπει την χώρα του να βυθίζεται στη φτώχια όσο αυτό δεν επηρεάζει τα νέο – οθωμανικά του όνειρα. Το 2019 δεν είχε καμία συστολή να δαπανήσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κατασκευαστεί στην Κωνσταντινούπολη το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, το Ατατούρκ. Λίγους μήνες νωρίτερα, δεν ένοιωσε τύψεις όταν έδινε εντολή να δαπανηθούν περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια για το δικό του λευκό παλάτι στην Άγκυρα… Τα 1.100 δωμάτια του ανακτόρου του «Σουλτάνου» είχαν προϋπολογισμό που δεν ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια…
Σήμερα, τα σχέδια του Ταγίπ να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου δημιουργώντας μία νέα διώρυγα φέρνουν, ποιος να το περίμενε, αντιδράσεις… Αυτές μάλιστα, οι αντιδράσεις προέρχονται από ναυάρχους εν αποστρατεία… ναυάρχους δηλαδή που είχαν εξονυχιστικά εξεταστεί το 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα για τα πιστεύω και την τυφλή τους πίστη στον ηγέτη…
Οι περισσότεροι από 100 εν αποστρατεία στρατιωτικοί δημοσίευσαν μία επιστολή στην οποία ζητούν από τον Πρόεδρο της χώρας να μην προχωρήσει τα σχέδια για τη διώρυγα καθώς η κατάργηση της συνθήκης του Μοντρέ θα φέρει ασύμμετρες πιέσεις από Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, πιέσεις που κυρίως η οικονομία της χώρας δεν αντέχει σε καμία περίπτωση…
Τι προβλέπει όμως η συνθήκη του Μοντρέ;
Η συνθήκη του Μοντρέ που υπεγράφη το 1936 έδινε τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και παράλληλα το δικαίωμα σε πλοία άλλων χωρών ελεύθερα να περνούν από τα σημεία. Ορίζει συγκεκριμένο αριθμό πολεμικών πλοίων άλλων χωρών που μπορούν ετησίων να περνούν τα στενά και βάζει συγκεκριμένους όρους και στα εμπορικά πλοία. Επί της ουσίας, η συνθήκη του Μοντρέ ορίζει μία ισορροπία ανάμεσα στην Τουρκία και τη διαχείριση των στενών… μία ισορροπία που αποδεδειγμένα δουλεύει…
Τι θα αλλάξει στην περιοχή μία νέα διώρυγα;
Κατά βάση θα καταργήσει την δυνατότητα σε τρίτους να διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο και σε περίπτωση που το επιλέξουν θα είναι στον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας…
Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, θα βρεθούν σε αδιέξοδο για το από πού με ποιους όρους περνούν τα πολεμικά τους πλοία και είναι βέβαιο πως δεν θέλουν ο Ερντογάν να δίνει εντολές κατά το δοκούν και κατά τα συμφέροντά του. Η κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ είναι πιθανότατα ένα θέμα –ίσως και το μόνο- στο οποίο Αμερικανοί και Ρώσοι συμφωνούν απόλυτα.
Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει πως στενοί φίλοι εντός και εκτός Τουρκίας του Ερντογάν έχουν εδώ και αρκετά χρόνια επενδύσει σε γη στο σημείο από το οποίο σχεδιάζει να δημιουργηθεί η διώρυγα. Αραβικά μέσα σημειώνουν πως το Κατάρ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή και τώρα περιμένει η επένδυση να αρχίσει να αποδίδει…