THEPOWERGAME
Η Βόρεια Κορέα ενέκρινε συνταγματική τροπολογία για να κατοχυρώνει το «πυρηνικής δύναμης» όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκε να επισπεύσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων για να αποτρέψει τις προκλήσεις των ΗΠΑ, όπως τις χαρακτήρισε.
Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα «το κρίσιμο θέμα της ατζέντας για τη διαμόρφωση πολιτικής πυρηνικής ισχύος», ανέφερε το KCNA.
Σε ομιλία του, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ για λόγους «στρατηγικής αποτροπής», υπογραμμίζει το KCNA.
«Η ανάγκη να προχωρήσει το έργο για την εκθετική ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικών όπλων και τη διαφοροποίηση των μέσων πυρηνικής ισχύος και την ανάπτυξή τους σε διαφορετικές υπηρεσίες», τόνισε ο Κιμ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις και η ανάπτυξη στρατηγικών πόρων στην περιοχή ήταν ακραίες προκλήσεις.
Το υπουργείο Ένωσης της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι το αναθεωρημένο σύνταγμα έδειξε την «ισχυρή θέληση» της Πιονγιάνγκ να μην εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει το τέλος του καθεστώτος της αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε σε δήλωσή της.
Αντίδραση από Ιαπωνία για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε: «Η πυρηνική και πυραυλική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή».
Η τροποποίηση λαμβάνει χώρα έναν χρόνο μετά την επίσημη κατοχύρωση από τη Βόρεια Κορέα του δικαιώματος χρήσης προληπτικών πυρηνικών επιθέσεων για να προστατευτεί, μια κίνηση που, σύμφωνα με τον Κιμ, θα καθιστούσε την πυρηνική της κατάσταση «μη αναστρέψιμη».
Ο Κιμ προέτρεψε τους αξιωματούχους να προωθήσουν περαιτέρω την αλληλεγγύη με τα έθνη που στέκονται ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας την τριμερή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας ως την «ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ» .
«Είναι απλά η χειρότερη πραγματική απειλή, χωρίς να απειλεί με ρητορείες ή μια φανταστική οντότητα», ανέφερε.
Ο Κιμ επέστρεψε στην πατρίδα την περασμένη εβδομάδα από ένα ταξίδι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του οποίου αυτός και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να αναζητήσει τεχνολογική βοήθεια για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, ενώ η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει πυρομαχικά από το Βορρά για να συμπληρώσει τα μειωμένα αποθέματα της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αναλυτές ανέφεραν ότι η συμπερίληψη της πυρηνικής πολιτικής στο σύνταγμα αποτελεί συμβολική κίνηση, δηλώνοντας την πρόθεση του Βορρά να έχει μόνιμη πυρηνική δύναμη η οποία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί.
«Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας και οι στρατιωτικές εντάσεις στη χερσόνησο της Κορέας θα εντατικοποιηθούν», δήλωσε ο Γιανγκ Μου-γιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιέολ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ για «σαρωτική αντίδραση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, όπως η Σεούλ πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική παρέλαση εδώ και μια δεκαετία, σε επίδειξη δύναμης.
Η ανακοίνωση από το κοινοβούλιο έρχεται επίσης μετά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Πιονγιάνγκ είχε αποφασίσει να αποβάλει τον Στρατιώτη Travis King, ο στρατιώτης των ΗΠΑ που έτρεξε στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο. Οι ΗΠΑ είπαν ότι τώρα βρίσκεται υπό αμερικανική κράτηση και κατευθύνεται προς το σπίτι μετά την εκδίωξή του στην Κίνα.