THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέπει τη χώρα του ως παγκόσμια δύναμη η οποία θέλει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη διοίκησης και ασφάλειας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει κανένα σχέδιο δίχως την Τουρκία. Όλοι θα χτυπήσουν την πόρτα μας».
Ο Ερντογάν ανέφερε: «Η Τουρκία ισχυροποιείται με τις υποδομές της και είναι αναμενόμενο να έρχεται αντιμέτωπη με το παγκόσμιο καθεστώς. Λέμε πως ‘ο κόσμος είναι μεγαλύτερος απο τις 5 χώρες” και δεν περιμένουμε να μας ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες, αφού προκαλούμε την παγκόσμια τάξη διοίκησης ασφάλειας που διαμορφώθηκε μετά τους Α᾽ και Β᾽ Παγκόσμιους πολέμους.
Υπάρχει όμως μια αλήθεια. Σε κοντινή ή μακρινή μας γεωγραφία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανένα σχέδιο δίχως την Τουρκία κι αν επιχειρηθεί δεν θα πετύχει. Εμείς ζήσαμε πολλές τέτοιες προσπάθειες, πολλά τέτοια παραδείγματα. Όσοι το επιχείρησαν στο τέλος υποχρεώθηκαν να αιτηθούν την βοήθεια της Τουρκίας, την υποστήριξη της Τουρκίας την συμμαχία της Τουρκίας. Παρά την ξεκάθαρη πραγματικότητα υπάρχουν κάποιοι που ονειροπολούν αλλά να είστε σίγουροι πως και αυτοί θα χτυπήσουν την πόρτα της Τουρκίας.»
Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην παραπομπή του Μπομπ Μενέντεζ, τονίζοντας πως αποτελεί ευκαιρία η απομάκρυνσή του που πρέπει η Τουρκία να την εκμεταλλευτεί.
Σημείωσε ότι η έξοδος του Μενέντεζ δίνει πλεονέκτημα, όχι μόνο για τα F-16 αλλά για πολλά θέματα.
«Ο Φιντάν τώρα θα πρέπει να ξανασυναντηθεί με τον Μπλίνκεν» ανέφερε.
Ο Ερντογάν σημείωσε: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Mπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αλλά τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του( σ.σ.με τον Μπλίνκεν). Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16. Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ.
Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι με τα ελληνικά F-16 VIPER άλλαξε η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο: «Οι ΗΠΑ ξέρουν την ανάγκη μας για τα F-16 και μας πιέζουν».- «Αν πάρουμε τα F-16, η Τουρκία θα πληρώσει 20 δισ. δολάρια».
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως όπλο εναντίον μας όλα μας τα κενά ,τις ευαισθησίες μας και τις ελλείψεις μας. Αυτό είναι το αδιέξοδο που έχουμε μπει σχετικά με τα F-16. Aν είχαμε στα χέρια μας ένα αντίστοιχο αεροσκάφος, τότε θα λέγαμε στις ΗΠΑ ‘εσυ να πας στην δική σου πορεία κι εγώ στη ν δική μου. Μη μου τα δώσεις’. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε. Διότι άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Αυτό το βλέπουμε. Εμείς απο τους Αμερικανούς θέλουμε να πάρουμε τα F-16 Viper. Θα αγοράσουμε 40 και θα εκσυγχρονίσουμε 79. Στην αρχή είχε ανακοινωθεί ένα ποσό των 6 δισ. δολαρίων. Μετά αυτό το κόστος αυξήθηκε στα 20 δισ δολάρια. Μα έχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των 6 και των 20 δισ. αλλά αυτή προκύπτει λόγω των οπλικών συστημάτων και των ανταλλακτικών».