THEPOWERGAME
Για την αλλαγή τακτικής της Τζόρτζια Μελόνι, ένα χρόνο, αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός της Ιταλίας, γράφει η Deutsche Welle. Οι διεθνείς φιλίες της και η πιο ήπια στάση της στην Ευρώπη.
«Ιδιωτική ζωή; Ποια ιδιωτική ζωή;», απάντησε η Τζόρτζια χαμογελώντας ειρωνικά σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Μπρούνο Βέσπα για τον ελεύθερό της χρόνο στο talk show “Porta a Porta” πριν από δύο εβδομάδες. Από τότε που κέρδισε τις εκλογές πριν από έναν χρόνο (25/09) και ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός έναν μήνα αργότερα, η Ιταλίδα έχει χρόνο αποκλειστικά για τα προσωπικά πράγματα «που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν», όπως αποκάλυψε.
Το να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης τριών ακροδεξιών κομμάτων μοιάζει εξαντλητικό – αλλά δεν την έχει αλλάξει, λέει η μεταφασίστρια ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia. «Δεν περνάει μέρα που να μην αναρωτιέμαι εάν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν πριν», εκμυστηρεύτηκε η Μελόνι. «Πάντα φοβόμουν μήπως δεν μείνω πιστή στον εαυτό μου, αλλά παραμένω ίδια».
«Προσαρμόζομαι»
Μετά την εκλογική της νίκη η Μελόνι δεν επανέλαβε τα ριζοσπαστικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας της. Στην Ιταλία προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινωνική πολιτική σύμφωνα με μια αυστηρά συντηρητική αντίληψη περί οικογένειας και συνεχίζει λίγο-πολύ την επιτυχημένη οικονομική πολιτική του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.
Στην Ευρώπη, πάντως, είναι σχεδόν μετριοπαθής. Η Μελόνι προτιμά να αφήνει τη ριζοσπαστική ρητορική στους εταίρους της στον συνασπισμό, τον Ματέο Σαλβίνι του δεξιού λαϊκιστικού Lega και τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του εκλιπόντος ηγέτη του Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Έχω μια πολιτική ιστορία πίσω μου, προσαρμοσμένη σε μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα», λέει η Μελόνι. Το γεγονός ότι είναι επικεφαλής ενός κόμματος που φέρει στο έμβλημά του την αιώνια φλόγα από τον τάφο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι δεν την επιβαρύνει στο καθημερινό κυβερνητικό της έργο.
Εξισορρόπηση σχέσεων Μελόνι με την ΕΕ
Αυτό είναι κάτι που προφανώς παραβλέπουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες δηλώνουν έκπληκτοι από το πόσο «ήπια» έχει γίνει η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, υποστήριζε ακόμη ότι θα αλλάξει τα πράγματα στις Βρυξέλλες και θα εκπροσωπήσει με τρόπο επιθετικό τα ιταλικά συμφέροντα.
Εν τω μεταξύ, μάλλον έχει καταλάβει ότι αυτές οι βλέψεις της εξυπηρετούνται καλύτερα με πιο αθόρυβους τόνους στο παρασκήνιο. Κατά τη συνάντηση με τον Σοσιαλδημοκράτη και Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Ρώμη, η Μελόνι δήλωσε στον Τύπο ότι συμφώνησαν σε όλους τους βασικούς τομείς πολιτικής και επιδιώκουν μία ρεαλιστική συνεργασία. Ο Σολτς δεν διαφώνησε. Πλέον η Μελόνι τα πηγαίνει αρκετά καλά και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στο επίκεντρο η αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Λαμπεντούζα, η πρόεδρος της Επιτροπής και η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έδειξαν ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική: έλεγχος των συνόρων, περιορισμός των αφίξεων, ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη διέλευσης.
Η Μελόνι και η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψαν δύο φορές στην Τύνιδα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Τυνήσιο πρόεδρο σχετικά με την αναχαίτιση των μεταναστών. Συγκριτικά με άλλους επικεφαλής κυβερνήσεων, η Μελόνι επικεντρώνεται περισσότερο στη Βόρεια Αφρική ως μέσο για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει δεχθεί κριτική για όσα συμβαίνουν στη Λαμπεντούζα. Μία κάτοικος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην DW ότι η Μελόνι μονάχα μιλάει και δεν καταφέρνει σχεδόν τίποτα. Ο αριθμός των αφίξεων είναι διπλάσιος από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Από το 2013 η απογοητευμένη γυναίκα έχει ήδη δει τέσσερις Ιταλούς πρωθυπουργούς και άλλους δύο προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νησί, το οποίο επισκέπτονται ακριβώς όταν αυτό κατακλύζεται και πάλι από μετανάστες.
Υψηλά ποσοστά αποδοχής
Τα ποσοστά αποδοχής της Μελόνι είναι κορυφαία. Τον Αύγουστο το 53% των Ιταλών δήλωνε ικανοποιημένο με το έργο της πρωθυπουργού. Συγκριτικά, ο καγκελάριος Σολτς έχει ένα ποσοστό αποδοχής μόλις 31% στη Γερμανία.
Στη συντηρητική οικογενειακή πολιτική της η Μελόνι εμμένει στην άποψη ότι η οικογένεια αποτελείται από τον πατέρα, τη μητέρα και τα παιδιά. Όπως δηλώνει, είναι σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων για να σώσουμε το έθνος. Οι γονείς του ιδίου φύλου, η παρένθετη μητρότητα ή οι αμβλώσεις δεν έχουν καμία θέση σε αυτή την κοσμοθεωρία. Μένει πιστή στο σύνθημά της: «Είμαι γυναίκα, Ιταλίδα, μητέρα, χριστιανή», αξίες που δέχονται συνεχώς επιθέσεις στη σημερινή κουλτούρα, όπως διαμαρτύρεται η Μελόνι.
Στην Ιταλία αυτή η αντίληψη για την οικογένεια αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερες κοινωνικές παροχές για τις νέες οικογένειες και τα παιδιά. Τα γονικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, από την άλλη πλευρά, περιορίζονται.
Διεθνείς φιλίες
Εν αντιθέσει με τον κολλητό της φίλο Όρμπαν, η Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, μία στάση που επαίνεσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Όταν η Μελόνι είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την εκλογική της νίκη ως «κίνδυνο για τη δημοκρατία. Όμως τώρα «είμαστε φίλοι», όπως δήλωσε η Μελόνι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο τους στην Ουάσινγκτον.
Αν και άπειρη στην εξωτερική πολιτική, η Μελόνι έκανε φίλους στις διεθνείς συνόδους κορυφής, όπως στη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί. Η δημόσια επίδειξη αγάπης μεταξύ της ακροδεξιάς και του εθνικιστή ηγέτη της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια.
«Όλα είναι μία μπλόφα»
Η Τζόρτζια Μελόνι πιστεύει ότι έχει αντεπεξέλθει καλά στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Σε ένα βιβλίο-συνέντευξη που μόλις κυκλοφόρησε, άφησε να εννοηθεί ότι και η κυβέρνησή της υποπίπτει σε λάθη, αλλά ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί «με καλή πίστη, αγάπη και ταπεινότητα». Η ίδια σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους της δεν θέλει να παραιτηθεί πρόωρα λόγω τυχόν κυβερνητικών κρίσεων, αλλά θέλει να κυβερνήσει για μια πλήρη πενταετία.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζουζέπε Κόντε του αριστερού λαϊκιστικού κόμματος “Πέντε Αστέρια” νιώθει μόνο περιφρόνηση για αυτήν την αυτοαξιολόγηση. «Μπλοφάρει», λέει ο πρώην πρωθυπουργός. «Η Μελόνι; Με αυτήν επικεφαλής για έναν χρόνο οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτιναχθεί, το κόστος ζωής είναι υψηλό και η μετανάστευση ανεξέλεγκτη».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle