THEPOWERGAME
Για «κατάσταση της υγείας της οικονομίας σειράς ευρωπαϊκών χωρών» αναφέρεται έκθεση του ειδικού παρατηρητηρίου του καθολικού πανεπιστημίου Università Cattolica, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Italia Oggi, με θετικές αναφορές στην ελληνική οικονομία.
Με αναφορά στην χώρα μας, η συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζει: «στην Ελλάδα δεν παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία (ανικανότητα να δαπανηθούν χρήματα, επιθυμία της νέας κυβέρνησης να αλλάξει τα εγκεκριμένα σχέδια, ελλιπές ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις). Μέχρι τώρα το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δείχνει να χαίρει καλής υγείας και οι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι οι πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που περιέχει (67), αρχίζοντας από την βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και την μείωση της φοροδιαφυγής, θα πραγματοποιηθούν.
Παράλληλα, η έκθεση του ιταλικού πανεπιστημίου που αναδημοσιεύεται από την Italia Oggi, προσθέτει: «από τον Μάιο η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας έπεσε κάτω από τον αντίστοιχων της Ιταλίας κατά 40-50 μονάδες βάσης. Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία, σε ό,τι αφορά το σύνολο της καμπύλης, για την λήξη των επιτοκίων. Πίσω από τα στοιχεία αυτά υπάρχουν συνολικές οικονομικές επιδόσεις οι οποίες, εδώ και λίγα χρόνια, είναι καλύτερες από εκείνες της Ιταλίας σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, τον ρυθμό μείωσης των ανισορροπιών στα δημοσιονομικά, την ελκυστικότητα ως προς τις ξένες επενδύσεις και την αξιοπιστία της κυβερνητικής δράσης.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά την κρίση χρέους, τα πρώτα χρόνια είχαν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά -τα τελευταία χρόνια- αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Έχουν σημασία και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες (το κύρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η υιοθέτηση της ενισχυμένης αναλογικής) και ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και όχι των αγορών.