THEPOWERGAME
Το ρήγμα του καταστροφικού σεισμού στο Μαρακές, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν όλη την τουριστική κίνηση της χώρας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής εντοπίστηκε στην οροσειρά του Άτλαντα σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη. Μόλις 18,5 χιλιόμετρα σε βάθος θεωρήθηκε ρηχό και εκεί αποδόθηκε η βαρύτητα των δονήσεων που προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 2.500 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τόσων. Το βαθύ πλήγμα εκτείνεται και στην οικονομία, με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (US Geological Survey) να εκτιμά πως το συνολικό κόστος αυτής της φυσικής καταστροφής πιθανότατα να φθάσει έως και το 8% του ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ του Μαρόκου διαμορφώθηκε πέρσι στα 134,18 δισ. δολάρια και μια απώλεια της τάξεως του 8% υπολογίζεται στα 10,7 δισ. δολάρια. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την παραχώρηση ανθρωπιστικής βοήθειας 1 δισ. ευρώ καθώς πολλά τμήματα της περιοχής υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τον μεγαλύτερο σεισμό της τελευταίας 60ετίας και πλέον, φθάνοντας τα 6,8 ρίχτερ στο επίκεντρο. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει 5 εκατ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση του Μαρόκου είπε πως δέχτηκε οικονομική βοήθεια από τη Βρετανία, την Ισπανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το πλήγμα στον τουρισμό, ωστόσο, είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς δεν είναι βέβαιο έως ποιο βαθμό οι καταστροφές στο Μαρακές θα αποτρέψουν τους ξένους να την επισκεφθούν στο άμεσο μέλλον. Ο κλάδος είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία της νόσου Covid-19 και η τουριστική κίνηση αναμένονταν να κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. H άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι εποχές με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό επειδή οι θερμοκρασίες είναι πιο υποφερτές.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το Μαρακές. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζεται πως ο αριθμός των τουριστών έφθασε τα 6,5 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 3 εκατομμύρια την κίνηση που είχε σημειωθεί έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την έκδοση Morocco World News. Οι αφίξεις από την Ισπανία έφθασαν τα 407.000 άτομα, αντανακλώντας άνοδο 180% από πέρσι. Το 12μήνο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας περίπου 430.000 Αμερικανοί επισκέφθηκαν το Μαρόκο και περίπου 231.000 βρέθηκαν στη χώρα πέρσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η Wall Street Journal.
Η Μεντίνα, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, «είναι το καμάρι του Μαρακές και ο τουρισμός αναλογεί στο 99% των εισοδημάτων μας» σχολιάζει ο ιδιοκτήτης ενός χαμάμ στην South China Morning Post. «Εάν πεθάνει εκεί η τουριστική κίνηση, τότε θα σταματήσουν τα πάντα», συμπλήρωσε ο ίδιος. Εντούτοις, οι ζημιές στα μνημεία της Μεντίνα ήταν περιορισμένες σε αντίθεση με την κατάρρευση κτιρίων σε παραδοσιακούς οικισμούς. Ομάδες διάσωσης επιχειρούν επίσης να φθάσουν σε χωριά στα βουνά της οροσειράς του Άτλαντα, όπου κατέρρευσαν σπίτια και οι κατολισθήσεις βράχων έχουν αποκλείσει τα οδικά δίκτυα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία πολυτελών ταξιδιών JourneyMorocco αναφέρει στη Wall Street Journal πως «θα επηρεάσει άσχημα την οικονομική πλευρά της χώρας διότι το Μαρόκο βασίζεται στον τουρισμό».