THEPOWERGAME
H Γερμανία δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα και είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα που επλήγη από τις «πλημμύρες του αιώνα», ωστόσο ακόμη δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από την Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Wele.
Την ώρα που η Θεσσαλία και άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες «των πλημμυρών του αιώνα» σύμφωνα με ειδικούς, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής της Γερμανίας παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές και βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον κληθεί να συνδράμει.
«Από τις 7 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (THW) έχει στείλει δύο εθελοντές για να στηρίξουν τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Πρωταρχικό τους καθήκον είναι η καταγραφή της κατάστασης αλλά και η παροχή συμβουλών στο προσωπικό της Πρεσβείας σχετικά με τις δυνατότητες πιθανών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και ενδεχόμενων αιτημάτων συνδρομής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην DW.
«Δεν έχει σταλεί ακόμη διεθνές αίτημα αρωγής» Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Αρωγής.
Mάλιστα όπως συμπληρώνει ο ίδιος, στη Βόννη λειτουργεί «ομάδα διοίκησης και συντονισμού» της ΤΗW, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπ. Εσωτερικών, το ΤΗW «ως εθελοντικός οργανισμός αρωγής, διαθέτει αρκετές από τις λεγόμενες μονάδες άντλησης υψηλής χωρητικότητας (high-capacity-pumping-Module), οι οποίες έχουν ρυθμό παροχής έως και 15.000 λίτρων ανά λεπτό, με στόχο την άντληση μεγάλου όγκου νερού σε περιοχές που πλημμύρισαν. Οι εν λόγω αντλίες έχουν ενεργειακή αυτάρκεια 96 ωρών, όμως πρέπει να μεταφερθούν στην επιχειρησιακή ζώνη διά ξηράς».
Από εκεί και πέρα, βέβαια, όπως διευκρινίζει το γερμανικό υπ. Εσωτερικών προς το παρόν δεν σχεδιάζονται περαιτέρω ενέργειες, εκτός από τους δύο εθελοντές του ΤΗW προς υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει σταλεί μέχρι τώρα από την Ελλάδα διεθνές αίτημα για βοήθεια. Ούτε διμερώς, ούτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Εάν είχε ζητηθεί σχετική αρωγή, η Γερμανία θα είχε εξετάσει προφανώς όλες τις δυνατότητες στήριξης (της Ελλάδας) σε σύντομο χρονικό διάστημα»
Τι είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής είναι ένας οργανισμός που εμπίπτει στο γερμανικό υπ. Εσωτερικών και αναλαμβάνει επιχειρησιακή δράση σε τομείς πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστροφών και στο εξωτερικό, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπ. Εσωτερικών 80.000 εθελοντές που λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων 12.000 γυναίκες, ανήκουν στο σώμα της THW μέσω 668 τοπικών οργανώσεων. Μεταξύ των επιχειρησιακών πεδίων που καλύπτει, συγκαταλέγονται πυρκαγιές και πλημμύρες, σεισμοί, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιδημίες και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Mια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της THW στο εξωτερικό, που παραπέμπει στις πλημμύρες της Θεσσαλίας,ήταν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2013, στις καταστροφικές πλημμύρες του Δούναβη και του Έλβα. Από τις πρωτοφανείς τότε ποσότητες υδάτων, είχαν καταστραφεί φράγματα και κατοικίες. Τότε είχαν αναπτυχθεί περίπου 89 ομάδες αρωγής και συνολικά 16.000 μέλη της γερμανικής υπηρεσίας με βασική αποστολή την αποκατάσταση ζημιών μέσω άντλησης υδάτων και καθαρισμών δρόμων και σπιτιών, ενώ με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού μπορούσαν να επιχειρούν και μέσα στη νύχτα με ελάχιστο φως. Συνολικά τότε είχαν καταγραφεί περίπου 1,6 εκατομμύρια ώρες επιχειρησιακής δράσης.