THEPOWERGAME
Περισσότεροι από δώδεκα επενδυτές της Nike την καλούν να πληρώσει τους εργαζόμενους στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, οι οποίοι, σύμφωνα με ομάδα εργατικών δικαιωμάτων, έχασαν τους μισθούς τους μετά το κλείσιμο των εργοστασίων COVID-19, σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στις 7 Σεπτεμβρίου στον CEO της Nike John Donahoe, μετέδωσε το Reuters.
Οι επενδυτές θέλουν η Nike να παράσχει 2,2 εκατ. δολάρια σε περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους σε δύο προμηθευτές στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη για τους απλήρωτους μισθούς. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς. Το αίτημα των επενδυτών θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερη πίεση στον γίγαντα αθλητικών ειδών Nike, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιήσει την Τρίτη την ετήσια συνέλευση των μετόχων του.
Η Nike αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενο έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού της, συμπεριλαμβανομένων ερευνών από καναδικές και αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι επενδυτές της Nike θέλουν αποδείξεις ότι η Nike «διασφαλίζει» την παραγωγή της για το μέλλον ενόψει μιας σειράς κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στη βιομηχανία μόδας, δήλωσε ο Kees Gootjes, σύμβουλος επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ABN AMRO, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή εκ μέρους της ολλανδικής τράπεζας.
Η Nike αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σε δήλωσή της στο Reuters. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν προμηθεύεται προϊόντα από το εργοστάσιο της Καμπότζης από το 2006 και ότι επίσης δεν βρήκε «καμία απόδειξη» ότι οφείλει στους εργαζόμενους στην Ταϊλάνδη καθυστερημένες αποδοχές.
Κανένα από τα δύο εργοστάσια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλια.
Οι επενδυτές, μεταξύ των οποίων η ολλανδική τράπεζα Triodos και το συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM, επικαλούνται έκθεση του Ιουνίου από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Workers Rights Consortium (WRC) με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο Violet Apparel της Καμπότζης απέλυσε 1.284 εργαζόμενους τον Ιούνιο του 2020 με προειδοποίηση λιγότερο από μία εβδομάδα και χωρίς να καταβάλει πλήρη οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για απόλυση χωρίς λόγο.
Πριν από το κλείσιμο του εργοστασίου τον Ιούλιο του 2020, η Violet Apparel ανήκε στον παγκόσμιο κατασκευαστή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προμηθευτή της Nike Ramatex, σύμφωνα με το WRC. Το WRC ισχυρίζεται ότι η Violet Apparel κατασκεύαζε ρούχα για τη Nike ως υπεργολάβος μέχρι το 2020, επικαλούμενο, όπως είπε, μαρτυρίες εργαζομένων του εργοστασίου και φωτογραφίες που ελήφθησαν μέσα στο εργοστάσιο.
Η Nike δήλωσε ότι δεν βρήκε «κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς» ότι η Violet Apparel κατασκεύαζε είδη προϊόντα της Nike μετά το 2006.
Ένας άλλος προμηθευτής της Nike, η Hong Seng Knitting στην Ταϊλάνδη, αρνήθηκε να παράσχει περίπου 800.000 δολάρια σε αμοιβή αδείας σε περισσότερους από 3.000 κυρίως Βιρμανέζους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια μιας επιβράδυνσης της εργασίας που σχετιζόταν με την πανδημία το 2020, σύμφωνα με την έκθεση του WRC του Ιουνίου.
Η Nike δήλωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Hong Seng Knitting «αποζημιώθηκαν σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία και τον Κώδικα Δεοντολογίας της Nike», επικαλούμενη «ανεξάρτητη έρευνα τρίτου μέρους και νομική επανεξέταση». Τον Μάρτιο, η πλατφόρμα ακτιβιστών μετόχων Tulipshare κατέθεσε πρόταση ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από τη Nike σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί τους κινδύνους αναγκαστικής εργασίας και κλοπής μισθών στην αλυσίδα εφοδιασμού της.