THEPOWERGAME
Την ενίσχυση του ρόλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, με πολλαπλασιασμό των εργαλείων χρηματοδότησης φτωχών κρατών επιδιώκει ο Τζο Μπάιντεν στον πλαίσιο στοχευμένων κινήσεων για περιορισμό της κινεζικής επιρροής τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο -κυρίως- σε κράτη της Αφρικής.
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το CNBC, ο νέος εμπορικός διάδρομος που θα ξεκινά από την Ινδία για να καταλήξει στην Ευρώπη, περνώντας από Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ, αποτελεί την αμερικανική απάντηση στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road).
Παγκόσμια Τράπεζα Vs New Development Bank των BRICS
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους ηγέτες της G20 να στηρίξουν περαιτέρω την Παγκόσμια Τράπεζα, και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, ώστε να αυξήσουν την ικανότητά τους να παρέχουν ρευστότητα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου οικονομικού μεγέθους. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση Μπάιντεν έρχεται την ώρα που οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) δεν σταματούν να ενισχύουν τη δική τους τράπεζα.
Η New Development Bank (NDB) ιδρύθηκε το 2015 από τις χώρες των BRICS, προκειμένου να χορηγεί δάνεια για αναπτυξιακά έργα στις αναδυόμενες οικονομίες. Μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 96 έργα, χορηγώντας δάνεια ύψους 33 δισ. δολάρια. Πλέον, στα μέλη της συγκαταλέγονται η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαγκλαντές, ενώ υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και με τη Σαουδική Αραβία.
«Εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για να βοηθήσουμε περισσότερες χώρες με χαμηλό εισόδημα να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ παράλληλα σκεφτόμαστε δημιουργικά για το πώς να ενθαρρύνουμε τη διασυνοριακή συνεργασία και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις» ανέφερε ο Ατζάι Μπάνγκα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κίνα, ο βασικός δανειστής φτωχών κρατών
Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, μια κίνηση που θα επιτρέψει -όπως αναφέρει- στην τράπεζα να βοηθήσει περαιτέρω τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς και οικονομικούς τους στόχους. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές του BBC, θα αυξήσει τη δυνατότητά της να προσφέρει περισσότερα και με καλύτερους όρους δάνεια σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που αναζητούν χρηματοδότηση από την Κίνα.
Δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι το Πεκίνο διέθεσε 240 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση 22 αναπτυσσόμενων χωρών μεταξύ 2008 και 2021. Σχεδόν το 80% των δανειακών πακέτων διάσωσης δόθηκε την 6ετία 2016 – 2021, κυρίως σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Μογγολία και το Πακιστάν.
Σημειώνεται ότι, βλέποντας την οικονομική και εμπορική αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Κίνα να γίνεται όλο και πιο «άγρια», η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάλεσε όλες τις χώρες να «συνεργαστούν» για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας.