THEPOWERGAME
Η φωτογραφία του Ινδοαμερικανού Ατζάι Μπάνκα, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, τον Μαρέντα Μόντι της Ινδίας, τον Σίριλ Ραμαφόζα της Νότιας Αφρικής και του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ εν μέσω της συνόδου κορυφής των G20 αντανακλά τις προσπάθειες της Δύσης να προσεγγίσει εκ νέου τον Παγκόσμιο Νότο. Απώτερος στόχος μιας εντατικής και πολύπλευρης διπλωματικής εκστρατείας, όπου οδήγησε και στην ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης ως μόνιμο μέλος των G20, είναι να αντισταθμιστεί η διεύρυνση της σφαίρας επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Συμβιβασμός βρέθηκε ακόμη και για την αναφορά του πολέμου στην Ουκρανία στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής που ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Νέο Δελχί με την προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με «κλιμακούμενες κρίσεις», ανέφερε πρώτο το πρακτορείο Bloomberg. Η απουσία του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ήταν αισθητή στο Νέο Δελχί, με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ να αναπληρώνει το κενό σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας έχει επιβραδύνει τον βηματισμό της, διαψεύδοντας προσδοκίες για μια δυναμική επάνοδο μετά την πανδημία.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ινδία, η οποία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες και εξελίσσεται σε ιδανικό προορισμό για όσες ξένες εταιρείες επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους, αναπτύσσοντας μονάδες μεταποίησης στη χώρα. Η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ βλέπουν με συμπάθεια την Ινδία, η οποία ναι μεν έχει τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά αποτελεί αντίζηλο της Κίνας σε γεωγραφική και οικονομική ισχύ.
O νέος εμπορικός δρόμος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα
Δεν είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ και η Ε.Ε στηρίζουν την ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού διαδρόμου που θα συνδέει μέσω θάλασσας και σιδηροδρόμων την Ινδία με τη Μέση Ανατολή, φθάνοντας έως και τη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο έρχεται να ανταγωνιστεί την αναβίωση του νέου Δρόμου του Μεταξιού από την Κίνα και έγινε γνωστό στις παρυφές της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί. Στα σχέδια περιλαμβάνονται έργα υποδομών που θα διασχίζουν τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τους Financial Times, που έδωσαν στη δημοσιότητα την είδηση. «Ο διάδρομος θα διευκολύνει τις ροές εμπορίου, ενέργειας και δεδομένων από την Ινδία στη Μέση Ανατολή και την Ευρωζώνη» δήλωσε ο Τζον Φίνερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, το Σάββατο.
Στο «οπλοστάσιο» της Δύσης για να προσελκύσει ξανά τον Παγκόσμιο Νότο προστέθηκαν δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την αύξηση της οικονομικής στήριξης των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που δίνουν μια άνιση μάχη, μεταξύ άλλων, με την κλιματική κρίση, το υψηλό κόστος ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων. Ορισμένες πηγές θέλουν τις ΗΠΑ να δεσμεύονται με 25 δισ. δολάρια, με στόχο να πείσουν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας να συγκεντρώσουν 100 δισ. δολάρια συνολικά. Μάλιστα, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής -δηλαδή με τις BRICS εξαιρουμένης της Κίνας και της Ινδίας- για να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας ζήτησε 100 δισ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες του κόσμου αποκλειστικά για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Αναμφίβολα, η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την Ινδία, η οποία θα διατηρήσει την εκ περιτροπής προεδρία των G20έως και τον Νοέμβριο του 2023. Πληροφορίες των Financial Times αποκάλυψαν πως η αντιπροσωπεία της Κίνας εξέφρασε αντιρρήσεις για την ανάληψη της προεδρίας των G20 μετά από μια τριετία, δηλαδή το 2026. Επιβεβαιώνεται, ως εκ τούτου, πως το χάσμα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο είναι βαθύ μετά τους πρώτους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ εις βάρος της Κίνας τον Ιανουάριο του 2018.
Στη σύνοδο κορυφής των G20 δεν παρέστη ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη χώρα να εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πληροφορίες του Bloomberg ήθελαν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παροτρύνει τους ηγέτες των G20 να ανταποκριθούν σε αιτήματα της Ρωσίας προκειμένου να ανανεωθεί η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Με τη Ρωσία, ωστόσο, να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να συσχετίζεται με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείας Κορέας, το χάσμα μεγαλώνει με τη Δύση.