THEPOWERGAME
Την ώρα που το Παρίσι χρειαζόταν μια οικονομική ανάσα, ξεκίνησε ένα μεγάλο, ζουμερό αθλητικό γεγονός – το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, που φιλοξενείται σε εννέα γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.
Το δέκατο παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι διεξάγεται στη Γαλλία από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου. 600 παίκτες 20 ομάδων θα αναμετρηθούν επί 45 ημέρες σε 10 διαφορετικές πόλεις. Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα για τους 48 αγώνες, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 450.000 επισκέπτες από το εξωτερικό.
Όπως γράφει το Bloomberg, πολλά εξαρτώνται από τη μάχη για μια μπάλα σε σχήμα οβάλ ως πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, ως πόλος έλξης ξένων επισκεπτών και ως δοκιμασία ήπιας ισχύος για το brand France μετά από μια αρκετά δύσκολη χρονιά.
Κανονικά, μια τέτοια διοργάνωση θα θεωρούνταν εύκολη υπόθεση για τη Γαλλία, την πιο πολυπληθή χώρα στον κόσμο και έμπειρη οικοδέσποινα τουρνουά. Αλλά μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα έχουν κάνει το Παρίσι να μοιάζει περισσότερο χαοτικό παρά αριστοκρατικό. Ο περσινός τελικός του UEFA Champions League, που δόθηκε στο Παρίσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατέληξε σε φιάσκο αφού οπαδοί χωρίς εισιτήριο εισέβαλαν στο Stade de France και οι αστυνομικοί ψέκασαν οικογένειες με σπρέι πιπεριού. Η εικόνα της Γαλλίας επλήγη επίσης φέτος από τα ξεχειλισμένα σκουπίδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τις συντάξεις και τις πανεθνικές ταραχές που προκλήθηκαν από τη δολοφονία ενός εφήβου από την αστυνομία.
Με τα πιθανά οικονομικά οφέλη του Παγκοσμίου Κυπέλλου να υπολογίζονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το Παρίσι και τα περίχωρά του, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη. Κινητοποιείται αριθμός ρεκόρ αστυνομικών δυνάμεων και το μετρό αυξάνει τη χωρητικότητά του. Οι εταιρικοί χορηγοί άρπαξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη φήμη του ράγκμπι για την ισχυρή ομαδική εργασία (αν και αυτό δημιουργεί τη δική του διαμάχη). Το τουρνουά έχει τη δική του μουσική υπόκρουση, και τα πλάνα από τις πρόβες της τελετής έναρξης, με τον Jean Dujardin με μπερέ, δείχνουν κάθε πρόθεση να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ήπιας ισχύος – ακόμη και όταν τα συνδικάτα αρχίζουν να διαδίδουν προειδοποιήσεις για απεργίες.
Μην εκπλαγείτε αν ο Εμανουέλ Μακρόν επιτρέψει στον εαυτό του μια φωτογενή αερογροντία αν όλα πάνε καλά – ειδικά αν η Γαλλία καταφέρει να αποδώσει και στο γήπεδο. Θα ήταν μια σπάνια καλή είδηση για μια χώρα στην οποία η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται με ρυθμούς που δεν μπορούν να φτάσουν, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός (οδηγώντας τα νοικοκυριά να αγοράζουν τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας) και η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Θα λειτουργούσε επίσης ως ώθηση εμπιστοσύνης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι έχουν τις δικές τους διπλωματικές ανησυχίες, όπως το αν θα επιτραπεί σε ορισμένους Ρώσους αθλητές να λάβουν μέρος με ουδέτερη σημαία. (Η Ρωσία δεν θα είναι παρούσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι – της απαγορεύτηκε να προκριθεί πέρυσι). Ο αθλητισμός μπορεί να στείλει ένα πραγματικό γεωπολιτικό μήνυμα.
Αυτές είναι δύσκολες εποχές για τη γαλλική ήπια ισχύ, όχι τουλάχιστον καθώς τα πραξικοπήματα εξαπλώνονται σε όλη τη γαλλόφωνη Αφρική και εδραιώνουν την απώλεια επιρροής εν μέσω λανθασμένης μετα-αποικιακής πολιτικής. Ένα τουρνουά ράγκμπι χωρίς επεισόδια δεν πρόκειται να αποτελέσει κβαντικό άλμα για την εικόνα του Μακρόν στο εξωτερικό, αλλά θα ήταν ένα οικονομικό Χάιλ Μαρία που αξίζει να πιάσουμε.