THEPOWERGAME
Αν και η Bloomberg L.P. είναι περισσότερο γνωστή ως ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα στον κόσμο, βασική της λειτουργία είναι η παροχή και επεξεργασία δεδομένων για τις χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες, όχι μόνον της Wall Street, αλλά όλου του κόσμου.
Οι τερματικοί σταθμοί της Bloomberg L.P. είναι απαραίτητο εργαλείο για τον κόσμο του χρήματος και των επενδύσεων, με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 12 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζει η εταιρεία ερευνών Burton-Taylor International Consulting. Αξιοσημείωτο δε είναι πως ο όμιλος παραμένει εκτός χρηματιστηρίου και στα χέρια του ιδρυτή του, που δεν είναι άλλος από τον 81χρονο Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Το μέγα ερώτημα είναι το μέλλον της Bloomberg L.P. όταν αποχωρήσει ο Μπλούμπεργκ, ο οποίος είναι κύριος κάτοχος του 88% των μετοχών. Ο ίδιος δεν παραλείπει να υπενθυμίζει πως θα συνεχίσει να είναι παρών, παρά τις αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά στρώματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Τότε διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο τον 54χρονο Βλαντ Κλιάτκο, ενώ ο 55χρονος Ζαν-Πολ Ζαμίτ, πρώην εμπορικός διευθυντής της Bloomberg L.P., διορίστηκε πρόεδρος του ομίλου. Πριν από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Βλαντ Κλιάτκο ήταν υπεύθυνος στην ανάπτυξη προϊόντων της εταιρείας, ένα ανεξάντλητο πεδίο εάν ληφθεί υπόψη πως τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και ως εκ τούτου και οι ανάγκες για την αποτύπωση της πραγματικότητας.
Ο ίδιος είχε γράψει τον Απρίλιο σε επιστολή ότι «είμαι βέβαιος πως οι αλλαγές αυτές εγείρουν ερωτήματα για το πρόσωπό μου, οπότε επιτρέψτε μου να τις απαντήσω μια και έξω: δεν πάω πουθενά». «Ουδέποτε έκανα χρήση κάποιου τίτλου στην εταιρεία, οπότε δεν θα αλλάξω το πώς θα μου απευθύνονται – απλά “Μάικ”», πρόσθεσε. Το ζήτημα, ωστόσο, γίνεται λίγο πιο περίπλοκο με το σενάριο της «μετα-Μάικ εποχής».
Ο ιδρυτής της Bloomberg έχει δηλώσει πως το 88% που κατέχει στον όμιλο θα περάσει στον φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bloomberg Philanthropies. «Και μετά;», γράφουν οι New York Times. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η πώληση της Bloomberg L.P., ένας όμιλος με 23.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων 2.700 είναι δημοσιογράφοι. Διότι η διαχείριση της Bloomberg L.P. γίνεται περίπλοκη σε βάθος χρόνου για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Μία από τις προϋποθέσεις είναι η δωρεά του 5% από την πραγματική εμπορική αξία της Bloomberg L.P. ανά έτος, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Φοξ, ιδρυτής μιας νομικής εταιρείας που εξειδικεύεται σε ιδιωτικά ιδρύματα, στους New York Times. Τα κέρδη της Bloomberg L.P. θα υπάγονταν σε φορολογία εισοδήματος παρότι θα ελέγχονταν από την Bloomberg Philanthropies, διαπιστώνει o Τζιμ Φρίντλιχ, διευθυντής του The Lenfest Institute of Journalism.
Οι φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ παρέχουν περιθώριο μιας δεκαετίας για την πώληση της Bloomberg L.P., όταν περάσει στην κυριότητα της Bloomberg Philanthropies. Oπότε υπάρχουν περιθώρια εύρεσης αγοραστή, αλλά η αναζήτηση αυτή δεν θα είναι εύκολη. Δεν απαιτούνται μόνον τα κεφάλαια, αλλά και η δυνατότητα πλοήγησης ενός οργανισμού που διαχειρίζεται, σε καθημερινή βάση, πάσης φύσεως πληροφορίες και δεδομένα για όλες τις πτυχές του κόσμου.
Ο Αμερικανός αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος ίδρυσε την Bloomberg L.P. το 1981, όταν οι υπολογιστές έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της Wall Street. Τότε οι προοπτικές ήταν απέραντες, με την Bloomberg L.P., γνωστή και ως «the terminal», να γίνεται μια απαραίτητη πλατφόρμα σε κάθε χρηματιστή και επενδυτή του κόσμου. Εδώ και μία δεκαετία η Bloomberg L.P. αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο μιας βιομηχανίας δεδομένων και αναλύσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο που αποτιμάται συνολικά στα 37 δισ. δολάρια.