THEPOWERGAME
Η ραδιοτηλεοπτική μονάδα του Ινδού δισεκατομμυριούχου Μουκές Αμπάνι κέρδισε τα δικαιώματα για τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων της εθνικής ομάδας κρίκετ της Ινδίας έναντι 721,41 εκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζοντας τη μάχη έναντι της Walt Disney που τα κατείχε προηγουμένως.
Η κοινοπραξία Viacom18, που ανήκει στην Reliance Industries κέρδισε τα δικαιώματα ενημέρωσης του Board of Control for Cricket in India (BCCI) για διεθνείς και εγχώριους αγώνες από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2028, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διαχειριστής του κρίκετ.
Η Disney δεν υπέβαλε επιθετική προσφορά για τα δικαιώματα της BCCI, καθώς βλέπει μείωση της τηλεθέασης τέτοιων αγώνων και αντ’ αυτού επιδιώκει να επικεντρωθεί στην κερδοφορία στην Ινδία, δήλωσε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση του θέματος.
Έχει, ωστόσο, αποφασίσει να προβάλλει δωρεάν στα smartphones το εν εξελίξει τουρνουά κρίκετ Asia Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ του ICC, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με την ελπίδα να ενισχύσει τα έσοδα από διαφημίσεις και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της φυγής συνδρομητών.
Η Disney δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Πέρυσι, η Disney ανανέωσε τα δικαιώματα ενημέρωσης για την προβολή των τουρνουά του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ στην Ινδία από το 2024 έως το 2027, αφού κέρδισε προσφορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αργότερα παραχώρησε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης στην ινδική Zee Entertainment και ανέκτησε μόνο τα δικαιώματα ψηφιακής ροής, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Η εταιρεία κατέχει ήδη τα δικαιώματα ψηφιακής ροής του δημοφιλούς τουρνουά Indian Premier League Twenty-20 (IPL T20).
Ο Αμπάνι πήρε τα δικαιώματα από την υπηρεσία ροής Disney Plus Hotstar σε μια προσφορά ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και στη συνέχεια έκανε δωρεάν streaming των αγώνων.
Αυτό ώθησε τους συνδρομητές της Disney να φύγουν – από 61 εκατομμύρια χρήστες τον Οκτώβριο του 2022, περίπου 21 εκατομμύρια είχαν φύγει μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
«Μια ενιαία οντότητα που εξασφαλίζει τόσο τα τηλεοπτικά όσο και τα ψηφιακά δικαιώματα είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς ενισχύει τη διαπραγματευτική μόχλευση σε αντίθεση με δύο ξεχωριστούς παίκτες, οι οποίοι τροφοδοτούν την ανταγωνιστική αντιπαλότητα, αποδυναμώνοντας τα συνολικά έσοδα», δήλωσε ο αναλυτής της Elara Capital Karan Taurani.