THEPOWERGAME
Το εμβόλιο Covid-19 των Pfizer/BioNTech φαίνεται ότι είναι πλήρως αποτελεσματικό στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα, 1 Απριλίου, η αμερικανική και η γερμανική εταιρεία.
Τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος B1351, αν και το δείγμα της μελέτης στη χώρα ήταν σχετικά μικρό στα 800 άτομα.
Updated topline analysis of 927 confirmed symptomatic cases of #COVID19 from the landmark Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine study showed high efficacy and favorable safety profile of the vaccine.
— Pfizer Inc. (@pfizer) April 1, 2021
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τα καλά δεδομένα ασφαλείας που έχουμε δει έως τώρα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BionTech Ουγκούρ Σαχίν.
Από το σύνολο των δεδομένων στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο προκύπτει αποτελεσματικότητα 91% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 95% που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι 12.000 άτομα που μετείχαν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών απέκτησαν υψηλά επίπεδα προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύσει από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να υπάρξει ανοσία της αγέλης και να τερματιστεί η πανδημία στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα, τα οποία καλύπτουν πάνω από 12.000 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ανοίγουν το δρόμο για πλήρη αδειοδότηση του σκευάσματος στις ΗΠΑ.
Το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο τόσο από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
H αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού δεν βρέθηκε να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών, επισήμαναν οι δύο εταιρείες.