THEPOWERGAME
Τρία μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν σπάνια επίσκεψη σε περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από ομάδες ανταρτών που πρόσκεινται στην Τουρκία.
Ο Τζο Ουίλσον, η Βικτόρια Σπαρτζ και ο Ντιν Φίλιπς μετέβησαν σε νοσοκομείο της πόλης Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, μέσω της Τουρκίας, περνώντας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Σαλάμα. Στην Αζάζ τους υποδέχθηκαν με ένα πανό που έγραφε «Καλώς ήλθατε στην ελεύθερη Συρία», ενώ γύρω του ήταν τοποθετημένες σημαίες της συριακής επανάστασης.
«Στόχος της επίσκεψης ήταν να δουν την κατάσταση στις απελευθερωμένες περιοχές», δήλωσε ο Γιάσερ αλ Χάτζι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της μεταβατικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την Τουρκία.
«Όσοι επιθυμούν να εξομαλύνουν (τις σχέσεις τους) και να καταλήξουν σε συμφωνίες με τον (Σύρο πρόεδρο) Μπασάρ αλ Άσαντ συνεργάζονται με τον ίδιο τον θάνατο», κατήγγειλε την Παρασκευή στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) ο βουλευτής Τζο Ουίλσον.
Οι Αμερικανοί βουλευτές συνάντησαν ορφανά του πολέμου, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, προτού συντομεύσουν την επίσκεψή τους για λόγους ασφαλείας.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, πρώην Μέτωπο αλ Νούσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) είναι η βασική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τελευταίο ένοπλο θύλακα της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και περιοχές των γειτονικών επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λατάκεια.
Στην περιοχή έχουν παρουσία και άλλες ομάδες των ανταρτών, με μικρότερη επιρροή, που στηρίζονται σε διάφορους βαθμούς από την Τουρκία.
«Προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση στις ΗΠΑ επέλεξαν να μην συνεχίσουν προς την Τζιντάιρις, στις περιοχές που ελέγχονται από την THS», την οποία η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» οργάνωση, επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βουλευτές «ήθελαν να αξιολογήσουν το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περνά ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Μπαμπ αλ Σαλάμα και όχι του Μπαμπ αλ Χάουα», που ελέγχεται από την THS.
Βάσει μηχανισμού του ΟΗΕ, που συστήθηκε το 2014, το Μπαμπ αλ Χάουα ήταν το τελευταίο πέρασμα με την Τουρκία μέσω του οποίου οι υπηρεσίες του οργανισμού μπορούσαν να περνάνε ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται να λάβουν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης.
Στις 11 Ιουλίου ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο η Δαμασκός καταγγέλλει ότι παραβιάζει την κυριαρχία της, δεν ανανεώθηκε. Ωστόσο στις αρχές Αυγούστου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για τη διατήρηση του περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα για έξι μήνες.