THEPOWERGAME
Τη μετονομασία και την αναδιάρθρωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Group μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν προβλέπουν αναλυτές. Πρόκληση για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι να βρει τον αντικαταστάτη του Πριγκόζιν.
Αυτός είναι ο λόγος, εξηγούν ειδήμονες, που το Κρεμλίνο δεν αντέδρασε άμεσα μετά τη βραχύβια ανταρσία του Πριγκόζιν και της Wagner Group στα τέλη Ιουνίου. Αίτημα του Πριγκόζιν ήταν τότε η παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Σόιγκου, και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ. Το Κρεμλίνο αρνείται πως έδωσε ο Πούτιν εντολή για τη συντριβή του αεροπλάνου όπου επέβαιναν ο Πριγκόζιν και ο στενότερος συνεργάτης του, Ντίμτρι Ούτκιν.
«Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη Wagner σαν ένα οικοσύστημα και όχι σαν ένα πρόσωπο, σαν μια Λερναία Ύδρα με πολλά, πολλά κεφάλαια και πολλά συμφέροντα στην Αφρική», σχολιάζει η δρ Τζοάνα ντε Ντέους Περέιρα, ερευνήτρια στο Royal United Services Insitute (Rusi). Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC, προσθέτει πως «η οργάνωση αυτή θα επιβιώσει στο μέλλον, πιθανότατα με διαφορετική ονομασία, αλλά έχει αποδείξει πως έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να μεταλλάσσεται».
Ο Ράσλαν Τραντ, αναλυτής σε θέματα ασφάλειας στο Atlantic Council, εκτιμά πως διάδοχος του Πριγκόζιν θα πρέπει να είναι κάποιος με διασυνδέσεις στις μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού και αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ώστε να χρηματοδοτεί τις παραστρατιωτικές δραστηριότητες της οργάνωσης. «Θα πρέπει να αναζητήσουν έναν χρηματοδότη, διότι ο Πριγκόζιν ήταν το βασικό πρόσωπο που διέθετε τα κεφάλαια».
Χρειάστηκε μια δεκαετία για να επεκτείνει ο Πριγκόζιν την παρουσία της Wagner στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σε πολλές περιπτώσεις οι παραστρατιωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες λειτουργούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, όπως στη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.
Σύμφωνα με έρευνες των Financial Times και των New York Times, ο Πριγκόζιν συγκέντρωσε μια περιουσία τουλάχιστον 250 εκατ. δολαρίων από εξορύξεις χρυσού και διαμαντιών, αλλά και την ανάμειξή του στο εμπόριο ορυκτών καυσίμων. Η περιουσία αυτή είχε διαφύγει από τις κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή το 2016, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται και στη λίστα καταζητούμενων του FBI από το 2021. Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά εγκλημάτων -δηλαδή δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς-, σχεδόν σε κάθε χώρα όπου η οργάνωση έχει αναπτύξει δραστηριότητα.
Τον Ιανουάριο του 2023 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο, ανάμεσα σε άλλα εγκλήματα, για μαζικές εκτελέσεις και απαγωγές παιδιών στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Λέγεται, μάλιστα, πως η συνεισφορά της Wagner στη στρατιωτική δικτατορία του Μάλι συνέβαλε στην απόφαση της Γαλλίας να τερματίσει τη δεκαετή στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα. Στην Ουκρανία, η δραστηριότητα της Wagner είχε αναπτυχθεί από την περίοδο της προσάρτησης της Κριμαίας.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν, προ δύο μηνών, πληροφορίες θέλουν εκατοντάδες μισθοφόρους της Wagner να έχουν εξοριστεί σε στρατιωτικές βάσεις στη Λευκορωσία, αλλά να εγκαταλείπουν τη χώρα λίγο μετά, προς την αναζήτηση υψηλότερων αμοιβών.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα μέλη της οργάνωσης έχουν συρρικνωθεί από 5.000 σε περίπου 2.500. Εντός Ρωσίας η Wagner υπολειτουργούσε τον τελευταίο καιρό, καθώς ο Πριγκόζιν και οι σύμμαχοί του αναζητούσαν έναν νέο ρόλο εξαιτίας της μεγάλης δυσαρέσκειας του Κρεμλίνου.
Μερίδα στρατιωτικών αναλυτών θεωρούν πως με τον θάνατο του Πριγκόζιν το μέλλον της Wagner είναι αμφίβολο. Ένας από αυτούς είναι ο Σιν Μπελ, πρώην αντιστράτηγος των ΗΠΑ, αναφέρει η Guardian. «Εάν η Wagner ήταν ο Πριγκόζιν, τότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσει η οργάνωση».