THEPOWERGAME
Η οικονομία της Βρετανίας δείχνει πως μπαίνει ξανά σε καλή τροχιά. Μείωση του πληθωρισμού, μειωμένος δανεισμός και σημάδια ανόδου από το γενικό βρετανικό χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100. Όμως τα παραπάνω αισιόδοξα νέα συγκρατούνται από τα υψηλά επιτόκια, τους ανεβασμένους φόρους και τη δυσκολία του βρετανικού λαού να συμβαδίσει με τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των νέων οικονομικών στοιχείων δίνει ανάσα τόσο στο βρετανικό λαό όσο και στην κυβέρνηση Σούνακ.
Συγκεκριμένα την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε στο 98,5% του ΑΕΠ για τον μήνα Ιούλιο, μετά από το 100,8% τον Ιούνιο -υψηλότερο ποσοστό για τη χώρα από τη δεκαετία του ΄60. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δανείστηκε λιγότερα από όσα είχαν εκτιμηθεί από οικονομολόγους αλλά και από το γραφείο Προϋπολογισμού (OBR). Πιο αναλυτικά, στο πρώτο τετράμηνο του οικονομικού έτους, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, η χώρα δανείστηκε 56,6 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 11,3 δισεκατομμύρια λιγότερα από τις εκτιμήσεις.
Την ίδια ώρα και ο πληθωρισμός είδε μείωση φτάνοντας στο 6,8%. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, στο άκουσμα της είδησης, δήλωσε συγκρατημένα ότι «είναι ζωτικής σημασίας να μην παρεκκλίνουμε από την πορεία μας και να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα τη δημοσιονομική πολιτική». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England). Σύμφωνα με ειδικούς, η Τράπεζα σκέφτεται να ανεβάσει ξανά τα επιτόκια, φτάνοντας τα στο 5,5%. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων έγινε στις 3 Αυγούστου, ενώ η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την 21η Σεπτεμβρίου.
Γιατί επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία;
Ένας λόγος για τον οποίο η χώρα χρειάστηκε να δανειστεί λιγότερα χρήματα τον Ιούλιο ήταν τα χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) είδε ότι τα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες άγγιξαν τα 11,8 δισεκατομμύρια λίρες, με άλλα λόγια 2 δις περισσότερα από όσα υπολογιζόταν.
Παράλληλα, και ο χαμηλός δείκτης ανεργίας της χώρας έφερε επιπλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία, παρά τη γενικότερη αύξηση των επιδομάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Το ONS δήλωσε ότι «τα επιδόματα είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό και γ’ αυτό υπάρχει αύξηση».
Τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, θεωρούνται μάλλον συγκυριακά για τη βρετανική οικονομία και όχι «σταθεροί πυλώνες» της. Άλλωστε, είναι γεγονός, ότι ο πληθωρισμός της χώρας παραμένει υψηλότερος από εκείνον της ΕΕ, που βρίσκεται στο 5,5%. Καιι το ποσοστό του πληθωρισμού στα τρόφιμα «επιμένει» σε διψήφιους αριθμούς και συγκεκριμένα στο 14,9%.
Κάποιοι ελπίζουν ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ακόμη και για μείωση φόρων, οι περισσότεροι αναλυτές όμως θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2025. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε δύο εβδομάδες από τώρα όπου ανοίγει και πάλι η βρετανική βουλή από την καλοκαιρινή της απουσία.