THEPOWERGAME
Από το κακό στο χειρότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς συρρικνώθηκε και πάλι τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.
Ο πρόχειρος σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της ευρωζώνης, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, υποχώρησε στο 47 τον Αύγουστο από 48,6 τον Ιούλιο. Αυτό δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ένα ποσοστό 48,8, σύμφωνα με το Dow Jones.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης πάνω από το 50 σηματοδοτεί επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση. Εάν εξαιρεθούν οι πανδημικοί μήνες, οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2013.
Ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, δήλωσε ότι ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωζώνης δυστυχώς δείχνει σημάδια στροφής προς τα κάτω, ώστε να ταιριάζει με τις κακές επιδόσεις της μεταποίησης.
Σε χαμηλό 30 μηνών ο δείκτης υπηρεσιών
Όσον αφορά την κατανομή μεταξύ υπηρεσιών και μεταποίησης, ο πρώτος υποχώρησε σε χαμηλό 30 μηνών στο 48,3 και ο δείκτης PMI μεταποίησης αυξήθηκε ελαφρώς από 42,7 τον Ιούλιο σε 43,7 αυτόν τον μήνα.
Η συνεκτίμηση των στοιχείων του PMI στην πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ (ανάπτυξη) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε ο Rubia.
Οι δείκτες PMI δείχνουν ότι η στήριξη της ευρωζώνης από τον τομέα των υπηρεσιών έχει εξασθενίσει, λέει ο οικονομολόγος
Η ευρωζώνη, η περιοχή των 20 χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έχοντας αυξηθεί κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο. Αυτή η ισχνή ανάπτυξη δείχνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και τιμών ενέργειας και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης.
Χάσμα ανάμεσα στις χώρες
Ωστόσο, κρύβει επίσης έντονες διαφορές στο εσωτερικό της περιοχής. Η Γερμανία, για παράδειγμα, ανέφερε τη βαθύτερη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο.
Η καθοδική πίεση στην οικονομία της ευρωζώνης τον Αύγουστο προέρχεται κυρίως από τον γερμανικό τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος μεταπήδησε από την ανάπτυξη στη συρρίκνωση με ασυνήθιστο ρυθμό, δήλωσε ο Rubia, προσθέτοντας ότι η μειωμένη παραγωγή στη μεταποίηση αυξάνει το επιχείρημα ότι η Γερμανία γίνεται ο «ασθενής» της Ευρώπης.
Τι σημαίνει αυτό για την ΕΚΤ
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία καθοδηγούν τη συζήτηση γύρω από το τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν συνεδριάσει τον επόμενο μήνα.
Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε είτε να αυξήσει είτε να παγώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα.
Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα υποχωρήσει αρκετά τους επόμενους μήνες ώστε να πείσει την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε αύξηση μετά τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Melanie Debono, ανώτερη οικονομολόγος Ευρώπης στην Pantheon Macroeconomics, σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Άλλοι, ωστόσο, διαφωνούν.
Η στασιμότητα της απασχόλησης συνδυάζεται με τη μείωση της παραγωγής και συνεπώς οδηγεί σε χαμηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ μπορεί να είναι πιο απρόθυμη να διακόψει τον κύκλο αυξήσεων τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Rubia.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, με το βασικό της επιτόκιο στο 3,75%.