THEPOWERGAME
Καλύτερες είναι οι προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία το 2024 και την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ρωσικό ΑΕΠ μπορεί να επιστρέψει σε προ-πολεμικά επίπεδα την επόμενη χρονιά, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να απορροφά τους κραδασμούς από το μπαράζ των διεθνών κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,6% το δεύτερο τρίμηνο (1,5% στο α’ εξάμηνο).
Ανεβάζει ρυθμούς η ρωσική οικονομία
Η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο μετά τη βουτιά άνω του 4% πριν από έναν χρόνο. Τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτυλίχθηκε η μαζική έξοδος διεθνών εταιρειών από τη Ρωσία, με τις λίγες όμως που αποφάσισαν να παραμείνουν στη ρωσική επικράτεια να παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία στους ισολογισμούς τους. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε σημαντικά λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, την ώρα που η καταναλωτική ζήτηση δείχνει ολοένα και πιο δυναμική ανάπτυξη λόγω υψηλότερων μισθών και στοχευμένων κοινωνικών μέτρων στήριξης.
Η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας αποτυπώνεται και στο γεφύρωμα του… gap στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος με το δολάριο. Ειδικότερα, το ρούβλι πλησιάζει στην ισοτιμία των 100 ανά δολάριο μετά τη «βουτιά» σχεδόν 25% από την αρχή του 2023, την οποία η Ρωσίδα κεντρική τραπεζίτης, Elvira Nabiullina, είχε αποδώσει σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου. Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σε χαμηλό δύο ετών, καθώς το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου (Δεκέμβριος 2022) προκάλεσε σταθερή μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές.
Μέτρα Πούτιν για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη ρωσική αγορά
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη ρωσική αγορά γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο σε μια κρίσιμη καμπή για την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία
Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, υπέγραψε το διάταγμα για την αύξηση του ορίου ηλικίας στρατολόγησης στα 30 έτη (από 27 που είναι σήμερα), αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024, απαγορεύοντας παράλληλα την έξοδο από τη χώρα σε όσους λάβουν την ψηφιακή ειδοποίηση στρατολόγησης. Ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής, Αλεξάντερ Ισάκοφ, σχολιάζοντας την αύξηση του ορίου για τη στρατολόγηση στη Ρωσία, επισημαίνει ότι εντάσσεται σε μια σειρά κυβερνητικών μέτρων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα την αγορά με εργατικά χέρια, καθώς η ρωσική οικονομία ανακάμπτει.
Η ρωσική οικονομία που αντέχει και ο πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία
Τα συγκεκριμένα στοιχεία, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, έρχονται σε μια χρονική στιγμή που ο πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η ουκρανική αντεπίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Κιέβου και της Δύσης.
Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες να απομένουν για να φύγει το καλοκαίρι, ο ουκρανικός στρατός αδυνατεί να διασπάσει τις πολυεπίπεδες και εξαιρετικά ισχυρές ρωσικές αμυντικές γραμμές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στα νότια και στο Ντονμπάς, την ώρα που ο ρωσικός στρατός δείχνει να προωθείται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Χάρκοβο, την οποία οι Ουκρανοί είχαν ανακαταλάβει σε αντεπίθεση – αστραπή το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2022.