THEPOWERGAME
Τη διαρκή επαγρύπνηση της παγκόσμιας αγοράς έχει προκαλέσει η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, με την εφοδιαστική αλυσίδα να προετοιμάζεται για παρόμοιες ενέργειες από ανταγωνιστές, ακόμα και για domino effect. Την ίδια στιγμή, οι προμηθευτές ρυζιού προσπαθούν να καλύψουν το κενό των 10 εκατομμυρίων τόνων που άφησε το Νέο Δελχί, το οποίο τροφοδότησε τις ανησυχίες για τον ήδη υψηλό πληθωρισμό τροφίμων παγκοσμίως.
Αναλυτές αναφέρουν στο Reuters ότι oι τελευταίοι περιορισμοί της Ινδίας είναι σχεδόν πανομοιότυποι με εκείνους που επέβαλε το 2007 και το 2008 και προκάλεσαν ένα φαινόμενο ντόμινο, όταν πολλές άλλες χώρες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις εξαγωγές για να προστατεύσουν τους εγχώριους καταναλωτές.
Ωστόσο, αυτή τη φορά ο αντίκτυπος στις προμήθειες και τις τιμές θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σαρωτικός, καθώς η Ινδία αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού σε σύγκριση με το 22% περίπου πριν από 15 χρόνια, αυξάνοντας την πίεση σε χώρες που εξάγουν ρύζι, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
«Η Ινδία είναι τώρα πολύ πιο σημαντική για το εμπόριο ρυζιού από ότι ήταν το 2007 και το 2008. Η ινδική απαγόρευση τότε ανάγκασε άλλους εξαγωγείς να εφαρμόσουν παρόμοιους περιορισμούς, δημιουργώντας ένα domino. Ακόμα και αυτή τη φορά, δεν έχουν πολλές επιλογές παρά να αντιδράσουν στις δυνάμεις της αγοράς», δήλωσε, έμπορος σιτηρών με έδρα το Νέο Δελχί.
«Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και άλλες εξαγωγικές χώρες είναι έτοιμες να μπουν περισσότερο στο παιχνίδι τους, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το κενό ( της προσφοράς ρυζιού) που προκύπτει από την έλλειψη ρυζιού της Ινδίας», δήλωσε ο Nitin Gupta, ανώτερος αντιπρόεδρος της Olam Agri India, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο.
«Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός στην ικανότητά αυτών των χωρών για εξαγωγές. Αυτός ο περιορισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άνοδο των τιμών σε άλλες χώρες καταγωγής, θυμίζοντας το αξιοσημείωτο ράλι των τιμών που είδαμε το 2007/08».
Υπενθυμίζεται ότι το 2008, οι τιμές του ρυζιού έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ πάνω από 1.000 δολάρια ανά τόνο, αφού η Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Βραζιλία και άλλοι μικροί παραγωγοί περιόρισαν τις εξαγωγές.
Περιορισμένες οι δυνατότητες των εξαγωγέων
Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Πακιστάν, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι επιθυμούν να αυξήσουν τις πωλήσεις, καθώς η ζήτηση για τις καλλιέργειές τους αυξάνεται μετά την απαγόρευση της Ινδίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρείς εμπόρους σιτηρών οι εξαγωγείς ρυζιού δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους περισσότερο από 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Από την πλευρά τους τόσο η Ταϊλάνδη όσο και το Βιετνάμ τονίζουν ότι θα διασφαλίσουν ότι οι εγχώριοι καταναλωτές τους δεν θα «πληγούν» από την αύξηση των εξαγωγών.
Από την πλευρά του, το Πακιστάν, που ανακάμπτει από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου έτους, θεωρητικά θα μπορούσε να εξάγει 4,5 έως 5,0 εκατομμύρια τόνους από τους 3,6 εκατομμύρια τόνους που εξάγει το τρέχον έτος, αναφέρει αξιωματούχος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού του Πακιστάν (REAP).
Βέβαια η εν λόγω χώρα είναι απίθανο να επιτρέψει τέτοιο μέγεθος εξαγωγών εν μέσω ενός υψηλού ποσοστό πληθωρισμού που πλήττει τη χώρα.
Αλυσιδωτή αντίδραση
Οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% μετά την απαγόρευση της Ινδίας. Μια περαιτέρω αύξηση κατά 15% θα μπορούσε να προκαλέσει περιορισμούς από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με τους εμπόρους των διεθνών εμπορικών εταιρειών.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα περιορίσουν τις εξαγωγές, αλλά μάλλον πόσο θα περιορίσουν και πότε θα λάβουν τέτοια μέτρα», δήλωσε έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί.
Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του ρυζιού στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ εκτινάχθηκαν σε υψηλά 15 ετών, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να καλύψουν τις αποστολές για να αντισταθμίσουν τη μείωση των εξαγωγών της Ινδίας.
Ο παράγοντας «Ελ Νίνιο»
Για περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι το ρύζι αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής και σχεδόν το 90% της υδροβόρας καλλιέργειας παράγεται στην Ασία, όπου η εμφάνιση του φαινομένου «Ελ Νίνιο» απειλεί τις καλλιέργειες σε βασικούς τομείς της παραγωγής.
Μετά από χαμηλό αριθμό βροχοπτώσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Ταϊλάνδη συνέστησε στους αγρότες της να περιορίσουν την καλλιέργεια ρυζιού.
Στο μέτωπο της Ινδίας, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές που καλλιεργούν ρύζι, ενώ σε άλλες δεν έβρεξε αρκετά για να ξεκινήσει η φύτευση.
«Οι βροχοπτώσεις λόγω των μουσώνων είναι απαραίτητες για την κανονική παραγωγή, η οποία θα επέτρεπε στο Νέο Δελχί να ανατρέψει την απαγόρευση των εξαγωγών», δήλωσε ο Krishna Rao, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ινδίας.