THEPOWERGAME
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια γύρω στο 5% σε όλες τις μεγάλες οικονομίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένει η αγορά, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί, υποστηρίζει ο βετεράνος οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ.
Η Fed αναμένεται σε γενικές γραμμές να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Ιούλιο που θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα για ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της Fed.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 0,2% σε μηνιαία βάση και στο 3,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones. Αν και αυτό σηματοδοτεί μέτρια αύξηση από τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων ντου φυσικού αερίου, είναι πολύ κάτω από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 8,5% ετησίως που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα ευμετάβλητα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε σταθερός και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Η κεντρική ανάγνωση έχει επίσης παραμείνει σταθερά πολύ πάνω από το στόχο στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωθώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να επαναλάβουν τις δεσμεύσεις τους να διατηρούν τα ποσοστά υψηλά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να φέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σε μεγάλο βαθμό απωθήσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και ο Ο’Νιλ, ανώτερος σύμβουλος στο Chatham House και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, συμφώνησε ότι οι μειώσεις είναι πιθανότατα πολύ μακριά.
«Πρέπει να πω ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της μείωσης του βασικού πληθωρισμού και μαζί με αυτήν η όλη επιβάρυνση από όλα τα κίνητρα που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία δεκαετία και πλέον, νομίζω ότι αυτό είναι σωστό», δήλωσε στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.
«Δεν καταλαβαίνω ακριβώς αυτή την άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να αρχίσουν αυτόματα να μειώνονται και πάλι προκειμένου να έχουμε έναν μόνιμα πιο ισορροπημένο κόσμο, κατά την άποψή μου, οικονομικά. Θα πρέπει να διατηρούμε τα επιτόκια γύρω στην περιοχή του 5% στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, διότι θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους θετική σχέση με το επίπεδο του πληθωρισμού, αν θέλουμε να είναι μόνιμα σταθερό».
Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση
Ο Ο’Νιλ εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε αξιοπρεπή θέση για να αποφύγουν την ύφεση», σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν παραμείνει αρκετά σταθερές.
«Δεδομένου ότι ορισμένες από τις δυνάμεις που καταπολεμούσε η Fed αρχίζουν να εξασθενούν, νομίζω ότι είναι λογικό ότι σίγουρα αυτή η διάθεση και αυτή η αντίδραση των αγορών θα συνεχιστεί ίσως για λίγο ακόμη», είπε.
«Νομίζω ότι η τάση για τον πληθωρισμό βελτιώνεται. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι η επόμενη ανατροπή θα είναι πιθανώς πιο καλή είδηση για την Ευρώπη παρά για τις ΗΠΑ, επειδή είχαμε πολλά στις ΗΠΑ πρόσφατα και μόλις άρχισε κατά κάποιο τρόπο στην Ευρώπη».