THEPOWERGAME
Φόβους ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο χωρίς διεθνές κοινό, θα πυροδοτήσουν παρ’ όλα αυτά παγκόσμια έξαρση της πανδημίας της Covid-19 εκφράζουν οι επιστήμονες. Άλλωστε πολλοί είναι οι ειδικοί επιστήμονες στην Ιαπωνία που αντιτάσσονται στη διοργάνωση των Αγώνων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, «οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο κατάφεραν να μην αναβληθούν, επιβίωσαν ενός σκανδάλου και κακής δημοσιότητας. Τώρα όμως έρχεται η πραγματική πρόκληση: Να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας»
Στις 23 Ιουλίου, όταν θα ξεκινήσει η διοργάνωση, η πανδημία της Covid-19 θα εξακολουθεί να είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα.
60.000 αθλητές και απεσταλμένοι από 200 χώρες στο Τόκιο
Ακόμη και χωρίς διεθνές κοινό, περισσότεροι από 60.000 αθλητές, προπονητές, εθνικές ομάδες, ΜΜΕ και άλλοι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο Τόκιο από περισσότερες από 200 χώρες.
«Αν λάβει κανείς υπ’όψιν τον αριθμό των ανθρώπων που θα έρθουν και τον επιπολασμό της νόσου ανά τον πλανήτη, οι Ολυμπιακοί θα μπορούσαν σίγουρα να γίνουν ένα γεγονός υπερμετάδοσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό μολύνσεων αλλά και διεθνούς εξάπλωσης, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στο σπίτι τους».
Αυτό σχολίασε ο Σπένσερ Φοξ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν που ειδικεύεται στα μοντέλα μολυσματικών ασθενειών, μιλώντας στο Bloomberg.
«Τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν είναι σημαντικά, αλλά δεν μπορείς ποτέ να περιορίσεις τελείως την πιθανότητα μετάδοσης».
Η μεγαλύτερη φούσκα του κορονοϊού στον πλανήτη
Οι οργανωτές βασίζονται σε έξι «εγχειρίδια κανόνων» που αναφέρουν αναλυτικά πως μπορούν να αγωνιστούν οι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς, να μετακινούνται και να κοινωνικοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ρίσκο της μεγαλύτερης «φούσκας του κορονοϊού» στον πλανήτη.
Όσοι συμμετέχουν στους αγώνες θα είναι σχετικά απομονωμένοι από τους Ιάπωνες θεατές.
Οι ιαπωνικές αρχές βασίζονται στην καραντίνα και στα τεστ για να εμποδίσουν τη μετάδοση εντός των εγκαταστάσεων.
Η πιθανότητα για πιο σκληρά μέτρα
Η Ιαπωνία έχει σχετικά χαμηλό αριθμό μετάδοσης, σε σχέση με άλλα ανεπτυγμένα κράτη.
Αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων καθώς πλησιάζει η διοργάνωση, οι τελικοί κανόνες για την προστασία της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
«Η κατάσταση γύρω από την πανδημία μεταβάλλεται διαρκώς και είναι ελπίδα μας πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης, της πόλης του Τόκιο και άλλων ενδιαφερόμενων μερών θα συμβάλλουν στη μείωση της διάδοσης», ανέφερε η εθνική επιτροπή Τόκιο 2020, σε ανακοίνωσή της.