THEPOWERGAME
Σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος προχωράει ο Ταγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό Σύνταγμα έχει τροποποιηθεί δώδεκα φορές κατά την εποχή Ερντογάν, με σοβαρότερη την αλλαγή που θεσπίστηκε το 2017, η οποία εισήγαγε το προεδρικό σύστημα και έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο εξουσία που κανένας άλλος επικεφαλής κυβέρνησης δεν έχει στη Δύση.
Τώρα αναμένεται μια νέα συνταγματική τροποποίηση, «καθώς η χώρα χρειάζεται ένα «πολιτικά φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς Σύνταγμα» για να «ενισχύσει τη δημοκρατία», όπως δήλωσε ο Ερντογάν.
Αυτό ακούγεται σαν ένα σημείο καμπής σε μια χώρα όπου υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι», σχολιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Όμως οι επικριτές του Ερντογάν φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα κινηθεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με τον Τούρκο πρόεδρο να θέλει να εργαλειοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να εξασφαλίσει το δικό του μέλλον.
Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, ο Ερντογάν δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία. Οι παρατηρητές υποψιάζονται ότι ο Ερντογάν θέλει να καταργήσει αυτόν τον περιορισμό και έτσι να εξασφαλίσει πρακτικά την παραμονή του στην εξουσία εφ’ όρου ζωής. Επιπλέον, θα μπορούσε να καταργηθεί και η διάταξη σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων για να εκλεγεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανεκλογή του Ερντογάν το 2028».
Αμφίβολο παραμένει ακόμη το κατά πόσο θα εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες των ακροδεξιών εθνικιστών του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι εν λόγω σύμμαχοι του Ερντογάν «θα προσπαθήσουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στο νέο σύνταγμα και να κατοχυρώσουν τις συντηρητικές-θρησκευτικές αξίες τους. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι το νέο Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει καλύτερα τις παραδοσιακές αξίες, όπως η οικογένεια, από «διεστραμμένες επιρροές».
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη σκληρότερη καταστολή κατά των γκέι, των λεσβιών και των τρανς, περαιτέρω περιορισμό της προστασίας των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία, ακόμα λιγότερη ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του Τύπου. Το ακροδεξιό BBP απαιτεί ξεχωριστά νοσοκομεία για γυναίκες και άνδρες. Ο υπουργός Παιδείας του Ερντογάν, Γιουσούφ Τεκίν, έχει ήδη υποδεχθεί με ενθουσιασμό τα αιτήματα για διαχωρισμό των φύλων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ανακοινώνοντας πως αυτό θα εφαρμοστεί σύντομα. Και ο σύμμαχος του Ερντογάν, Φατίχ Ερμπακάν, επικεφαλής του ισλαμιστικού Κόμματος Νέας Ευημερίας, θέλει να μειώσει την ηλικία γάμου για τα κορίτσια στην Τουρκία στα 14 έτη», καταλήγει το γερμανικό δίκτυο.