THEPOWERGAME
Έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, που δημοσιεύουν oι Times του Λονδίνου, στη Μ. Βρετανία, «φέρνει στο φως» μελλοντικές κρίσεις που μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη χώρα. Η έκθεση για την εθνική ασφάλεια της κυβέρνησης, που «ζυγίζει» περισσότερες από 80 πιθανές απειλές, ανακοινώθηκε από τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στόχος μίας τέτοιας έκθεσης, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, είναι το Λονδίνο να προετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο», αντί να «κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί»
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η εν λόγω αξιολόγηση είναι εκείνο μίας κυβερνοεπίθεσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει ολικό black out, που θα δημιουργούσε πρόβλημα και η χώρα θα παρέλυε, ενώ μεταξύ των κινδύνων που αξιολογήθηκαν είναι και μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές που θα μπορούσε να προκαλέσει ολικό black- out, να σταματήσουν οι επικοινωνίες και να πέσει το διαδίκτυο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με την έκθεση, είναι εκείνη μίας νέας πανδημίας, ενδεχομένως χειρότερης από την Covid-19. Μία τέτοια υγειονομική κρίση θα απειλούσε παραπάνω από το μισό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς περισσότεροι από 1,34 εκατομμύρια πολίτες θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ οι νεκροί θα έφταναν τους 840.000. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι στους Times, οι πιθανότητες να ξεσπάσει ένας τέτοιος νέος υγειονομικός «εφιάλτης», κυμαίνονται μεταξύ 5%-25% σε βάθος πενταετίας.
Στο «κάδρο» και οι εξωτερικές απειλές
Απειλές που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επίθεση με drones, κυβερνοεπίθεση και πυρηνικός όλεθρος είναι μερικοί ακόμα από τους κινδύνους που περιλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση γίνεται λόγος και για απειλές που αφορούν τα υποθαλάσσια καλωδία με τα οποία επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς φαίνεται ότι οι εν λόγω υποδομές είχαν «προσελκύσει το ενδιαφέρον» ρωσικών σκαφών.
Στο report συμπεριλαμβάνεται ακόμα το σενάριο ενός «πυρηνικού λάθους», λόγω λανθασμένου υπολογισμού από μία άλλη χώρα με πυρηνικά όπλα, όπως η Ινδία και το Πακιστάν.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η απόφαση να δημοσιευθεί ολόκληρη η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων, η οποία ήταν απόρρητη- ήταν για να επιτραπεί σε εξωτερικούς παράγοντες, εμπειρογνώμονες, να διευκολύνουν εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Αξιωματούχοι υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι όλες οι αξιολογήσεις πιθανών κινδύνων που θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο, συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβούν.
Οι δέκα μεγαλύτερες απειλές για το Ηνωμένο Βασίλειο
- Ένα ραδιενεργό ατύχημα σε έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου
- Η απελευθέρωση ραδιενέργειας από μια γειτονική χώρα, όπως η Γαλλία, η οποία διαθέτει πολλούς πυρηνικούς σταθμούς.
- Χημική, βιολογική ή ραδιενεργή επίθεση μεγάλης κλίμακας.
- Πλήρης κατάρρευση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα προκαλέσει black-out σε όλη την επικράτεια.
- Πανδημία τύπου Covid-19.
- Σύγκρουση επιβατικού αεροσκάφους πάνω από κατοικημένη περιοχή.
- Η ρήξη ενός μεγάλου ταμιευτήρα ή φράγματος.
- Mαζική κατάρρευση των υποδομών παροχής φυσικού αερίου.
- Απώλεια των δορυφόρων, των διαστημικών συστημάτων και τον εντοπισμού θέσης GPS του Ηνωμένου Βασίλειου.
- Κλιματική αλλαγή και ακραίες θερμοκρασίες, ιδίως υπερβολικό και παρατεταμένο χιόνι το χειμώνα.