THEPOWERGAME
Την άποψη πως είναι προτιμότερο η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον υψηλό επίπεδο για περισσότερο διάστημα, παρά να κάνει νέες αυξήσεις, εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα.
Συγκεκριμένα, ο Ιταλός επερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης (αναλαμβάνει 1 Νοεμβρίου) που εφιστά συχνά την προσοχή γύρω από την αύξηση του κόστους δανεισμού, υποστήριξε ότι η «επιμονή» στη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% χωρίς να ανοίξει «πληγές» στην οικονομία ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όπως είπε ο Φάμπιο Πανέτα σε διαδικτυακό σεμινάριο του Πανεπιστημίου Bocconi, «η έμφαση στην επιμονή μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην τρέχουσα κατάσταση, όπου τα επιτόκια είναι γύρω από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών, το ρίσκο απαγκίστρωσης των πληθωριστικών προσδοκιών είναι μειωμένο, οι κίνδυνοι για πληθωρισμό ισορροπημένοι και η οικονομική δραστηριότητα αδύναμη».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της για ένατη συνεχόμενη φορά σε ένα χρόνο, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας παύσης των αυξήσεων στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται ενώ η ανάπτυξη εξασθενεί.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο στο 5,3%, όπως και οι περισσότεροι δείκτες των υποκείμενων πιέσεων, σε ένα παρήγορο για την ΕΚΤ σημάδι το οποίο όμως «θόλωσε» η νέα επιτάχυνση των τιμών των υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα ωστόσο, τα τελικά στοιχεία του δείκτη PMI σήμερα έδειξαν ότι ακόμα και ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών της ευρωζώνης επιβραδύνει, επιδεινώνοντας την ύφεση στη μεταποίηση.
Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Πανέτα, «όταν αλλάζεις τη νομισματική πολιτική, η επιμονή καθίσταται το ίδιο σημαντική όσο και τα επίπεδα των επιτοκίων μας».
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για το outlook του πληθωρισμού είναι πλέον πιο ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook έχουν μετατοπιστεί καθοδικά».