THEPOWERGAME
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι θα ηγηθεί μιας αναθεώρησης των οικονομικών προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ανακριβείς προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εμπόδισαν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει την κρίση του κόστους ζωής στη Βρετανία.
Ο Μπερνάνκι, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 2006 έως το 2014, θα εξετάσει πώς οι διαδικασίες και οι αναλύσεις επηρέασαν τις αποφάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας, η οποία έχει εγκρίνει 13 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων καθώς μάχεται τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ορισμένοι επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η αντίδραση της τράπεζας στην κρίση παρεμποδίστηκε από υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις για ύφεση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για ταχεία πτώση του πληθωρισμού αναφέρει σε δημοσίευμα το AP.
«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισε μια σειρά από πρωτοφανείς και απρόβλεπτους κλυδωνισμούς», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι σε δήλωσή του. «Η επανεξέταση θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε πού πρέπει να προσαρμοστούν οι διαδικασίες μας σε έναν κόσμο στον οποίο αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο σημαντική αβεβαιότητα».
Ενώ ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει μειωθεί απότομα μετά την κορύφωσή του στο 11,1% τον Οκτώβριο, παραμένει υψηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3% τον περασμένο μήνα, αφού κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022.
Ο Μπερνάνκι, που σήμερα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution, επέβλεψε τη Fed τα χρόνια αμέσως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μια εποχή πρωτοφανούς αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία.
«Οι προβλέψεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε ο Μπερνάνκι στην ανακοίνωση. «Αλλά είναι σωστό να επανεξετάσουμε τον σχεδιασμό και τη χρήση των προβλέψεων και τον ρόλο τους στη χάραξη πολιτικής, υπό το πρίσμα των μεγάλων οικονομικών σοκ».