THEPOWERGAME
Εδώ και κάποια χρόνια, αρκετοί από τους κατοίκους της νότιας Ισπανίας επιλέγουν τις σκανδιναβικές χώρες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Εκεί οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τη Σεβίλλη και την Κόρδοβα, όπου το θερμόμετρο τακτικά υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και τα βουνά της Ελλάδας κερδίζουν τελευταία την προτίμηση τουριστών, ειδικότερα από τη Γαλλία και το Ισραήλ, που αναζητούν δροσιά και περιπάτους μέσα στα δέντρα.
Αν και πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών από το εξωτερικό, έναντι των εκατομμυρίων που επιλέγουν τα παράλια του ευρωπαϊκού Νότου, η προτίμηση για μεγαλύτερη σκιά και δροσιά μεγεθύνεται όσο συχνότεροι γίνονται οι καύσωνες σε καθιερωμένους παραθεριστικούς προορισμούς. Οι πυρκαγιές στη Ρόδο και την Κέρκυρα ανάγκασαν πάνω από 15.000 τουρίστες να αποχωρήσουν αιφνιδίως και να διακόψουν τις διακοπές τους, ενώ η πρόσβαση σε αξιοθέατα ήταν ανέφικτη τις μεσημεριανές ώρες, λόγω του καύσωνα.
Όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι ζήτημα χρόνου να αναπροσαρμοστούν οι τάσεις στον τουρισμό. Καθώς η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πως οι καύσωνες θα είναι πιο έντονοι και με μεγαλύτερη διάρκεια στο άμεσο μέλλον, η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, η οποία αποτιμάται συνολικά στο 1,9 τρισ. ευρώ, καλείται να αναπροσαρμοστεί τάχιστα. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Bloomberg, η κλιματική κρίση θα καταστήσει αγνώριστους ορισμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Έρευνα του 2019 που επικαλείται το Bloomberg συμπεραίνει πως το κλίμα της Μαδρίτης μέχρι το 2050 θα είναι όμοιο με αυτό του Μαρακές σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, είναι απίθανο να προχωρήσει η τουριστική βιομηχανία σε μεγάλες αλλαγές ύστερα από τα γεγονότα του τρέχοντος καλοκαιριού, επισημαίνει ο Τομ Τζένκινς, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τουριστικής Ένωσης. «Θα αναγκαστεί η βιομηχανία να αλλάξει εκ των προτέρων την καταναλωτική συμπεριφορά; Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα ήταν περίεργο», πρόσθεσε ο ίδιος, απευθυνόμενος στο Bloomberg.
Η άνοδος των θερμοκρασιών, σε παγκόσμια κλίμακα, δεν επηρεάζει μόνον τους προορισμούς των θερινών διακοπών. Τον περασμένο χειμώνα ήταν αρκετά τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω έλλειψης χιονιού. Φέτος οκτώ χώρες στην Ευρώπη κατέγραψαν τον θερμότερο Ιανουάριο όλων των εποχών. Μόνον στη Γαλλία έκλεισαν πάνω από το ήμισυ των 7.500 χιονοδρομικών διαδρομών που προορίζονται για σκι, λόγω έλλειψης χιονιού και έντονων βροχοπτώσεων.
Σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, «οι καύσωνες ενδεχομένως να επηρεάσουν τη νότια Ευρώπη ως ελκυστικό προορισμό σε βάθος χρόνου ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Αν και η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στην Ευρώπη αναμένεται να βαδίσει σε ρυθμούς της τάξεως του 3,3%, ετησίως, έως το 2032, η τουριστική κίνηση απλώνεται σε όλο το μήκος ενός 12μήνου, με τους προορισμούς να περιλαμβάνουν και περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες. Με το θερμόμετρο στους 46 βαθμούς Κελσίου, είναι δύσκολο να περπατήσει κανείς στα σοκάκια των νησιών της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο που η αναζήτηση προορισμών στη Βόρεια Ευρώπη από τον ευρωπαϊκό Νότο αυξήθηκε κατακόρυφα τον περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ταξιδιωτικών κρατήσεων eDreams Odigeo και το Bloomberg.