THEPOWERGAME
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) έθεσε σε εφαρμογή νέα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών με πιστωτικές κάρτες και τον περιορισμό των δανείων σε ορισμένες βιομηχανίες, καθώς στρέφεται σε μέτρα σύσφιγξης από την πίσω πόρτα για να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία.
Λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων που δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοίνωσαν αλλαγές στους κανόνες που θα καταστήσουν πιο δαπανηρή για τους καταναλωτές τη χρήση πιστωτικών καρτών για αναλήψεις μετρητών. Η Κεντρική Τράπεζα επιβάλλει επίσης αυστηρότερο όριο στα δάνεια αυτοκινήτων και σε ορισμένες εμπορικές πιστώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της την Τρίτη.
Τα εξαγωγικά και επενδυτικά δάνεια, μεταξύ μερικών άλλων, θα εξαιρεθούν από τους περιορισμούς. Η Κεντρική Τράπεζα περιέγραψε τα μέτρα για τη χρήση πιστωτικών καρτών ως μέρος μιας προσπάθειας «ελέγχου του πληθωρισμού και εξισορρόπησης της εγχώριας ζήτησης».
Η πρόκληση για την Τουρκία είναι πώς θα καταφέρει να χαλαρώσει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 40%, αλλά και να διατηρήσει την παροχή πιστώσεων σε τμήματα της οικονομίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις τοπικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από έναν χρόνο. Καθώς η κρίση του κόστους ζωής κατέλαβε την Τουρκία πέρυσι, οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ ως εναλλακτική λύση για τον δανεισμό από τις τράπεζες με πολύ υψηλότερα επιτόκια.
Τι λέει το Bloomberg Economics…
«Αναμένουμε ότι τα επικαιροποιημένα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη στήριξη της νομισματικής σύσφιγξης μέσω εναλλακτικών εργαλείων θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς μεταφράζονται σε περαιτέρω σύσφιγξη και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστροφή της ανωμαλίας της πτώσης των επιτοκίων δανεισμού σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων. Τα κακά νέα είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αδιαφανή σε σύγκριση με την αύξηση του επιτοκίου πολιτικής».
Υπό τη νέα διοικητή Χαφιζέ Ερκάν, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επίσημο κόστος δανεισμού κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επέλεξε επίσης να προβεί σε κάποια νομισματική σύσφιγξη μέσω εναλλακτικών μέτρων. Το επιτόκιο αναφοράς της είναι τώρα στο 17,5%, το οποίο εξακολουθεί να είναι βαθιά αρνητικό όταν προσαρμόζεται στις τιμές.
Το Bloomberg Economics εκτιμά τώρα ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών θα κλείσει το έτος στο 55%, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκκλησή του για 47%.
Η Ερκάν θα παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να προβεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας. Η τρέχουσα πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους είναι 22,3%.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ περιέγραψε τα τελευταία μέτρα ως «σύμφωνα με τον στόχο της βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας μας, της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων και της μείωσης του πληθωρισμού».
Ο Σιμσέκ -ο οποίος, όπως και η Ερκάν, είναι βετεράνος της Wall Street- δήλωσε στο Twitter ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να διοχετεύει τους περιορισμένους πόρους μας στις εξαγωγές και τις επενδύσεις».