THEPOWERGAME
Νέο συμβούλιο, που απαρτίζεται από τα αφεντικά 14 ομίλων της Μεγάλης Βρετανίας, με συνολικό προσωπικό άνω των 330.000 ατόμων, συγκάλεσε την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, σε μια απόπειρα να αναστηλώσει το προφίλ της οικονομίας και να τονώσει τη δημοτικότητα των Συντηρητικών στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας στη μετα-Brexit εποχή. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν οι επικεφαλής των Nat West, Astra Zeneca, BAE Systems, SSE, J Sainsbury, Shell και Google Deep Mind.
«Όσο πιο πολλές επιχειρήσεις καινοτομούν και επενδύουν, τόσο πιο πολύ αναπτυσσόμαστε και δημιουργούμε θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα», δήλωσε χθες ο Σούνακ. Η προσέγγιση αυτή από τον Βρετανό πρωθυπουργό γίνεται σε μια περίοδο που οι επενδύσεις στη Βρετανία έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό λόγω του Brexit. Υπολογίζεται πως το Brexit διέγραψε 29 δισ. στερλίνες σε νέες επενδύσεις και επιδείνωσε την πτώση της παραγωγικότητας στη Βρετανία.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει προ μηνών ο Τζόναθαν Χάσκελ, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην ιστοσελίδα The Overshoot, τόνισε πως η πρόσφατη επιβράδυνση της παραγωγικότητας στη Βρετανία αποδίδεται στο Brexit, με τη Βρετανία να παρουσιάζει τη χαμηλότερη αύξηση των επενδύσεων από το 2016. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, οι επενδύσεις επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα κατά τα τέλη του 2022 και στα επίπεδα που ίσχυαν την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αλλά παραμένουν χαμηλότερες από τα επίπεδα που θα ίσχυαν εάν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συνέχιζαν να αυξάνονται στους ρυθμούς προ του δημοψηφίσματος, παρατηρούν οι Financial Times.
Δημοσκόπηση της YouGov που έλαβε χώρα μέσα στον Ιούνιο έδειξε πως επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμούν να επανενταχθούν στην ΕΕ έφθασε το 58,2%, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Εκτός των άλλων, ο προκάτοχος του Ρίσι Σούνακ, Μπόρις Τζόνσον, δεν έδινε τη δέουσα σημασία στις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας για τις επιπτώσεις του Brexit.
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας καταβάλλει προσπάθειες για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, σε μια εποχή που η δημοτικότητα των Συντηρητικών έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έχουν αναρτηθεί στην ενημερωτική ιστοσελίδα του Politico, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 46%, ενώ στο κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών αντιστοιχεί ένα 26%.
Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δυσκολία προσέγγισης κυβερνητικών στελεχών. Η «λίστα προσκεκλημένων» του Σούνακ απευθύνθηκε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας, γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια από την Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων της Βρετανίας. «Ένας αριθμός προνομιούχων εταιρειών του δείκτη FTSE100 αποκτούν τα κλειδιά του πύργου εις βάρος του 99% των βρετανικών επιχειρήσεων, που είναι ενσωματωμένες στις τοπικές κοινότητες» δήλωσε χθες ο Κρεγκ Μπόμοντ, υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της ομοσπονδίας.