THEPOWERGAME
Η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Kemi Badenoch, υπέγραψε τη συμφωνία που επιβεβαιώνει την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στο οικονομικό – εμπορικό μπλοκ CPTPP στην περιοχή «Ινδικού- Ειρηνικού». Όπως μετέδωσε το CNBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας μετά το Brexit, η οποία έρχεται σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, με το κόστος δανεισμού στα ύψη και την ακρίβεια ελέω πληθωρισμού να μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η συμφωνία υπεγράφη την Κυριακή (16/7) στη Νέα Ζηλανδία και οδηγείται προς κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή των Κοινοτήτων του Λονδίνου. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών – μελών της CPTPP.
Η συμφωνία CPTPP (ευρέως γνωστή στο παρελθόν ως TPP) αριθμεί 11 μέλη: Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ιαπωνία, Περού, Μπρουνέι και Χιλή. Μέχρι το 2017 οι ΗΠΑ ήταν ένα από τα μέλη του μπλοκ, ωστόσο αποσύρθηκε στη συνέχεια με απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στον σχεδιασμό του μπλοκ είναι η ένταξη της Κίνας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι κερδίζει η Βρετανία
Η Βρετανία είναι το πρώτο κράτος από την Ευρώπη που εντάσσεται στη Συμφωνία CPTPP. Η κυβέρνηση Σούνακ προσδοκά σε ενίσχυση εξαγωγών και αύξηση εσόδων από την είσοδο σε μια «εμπορική ζώνη» με εκτιμώμενο συνολικό ΑΕΠ 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το συγκεκριμένο deal εξασφαλίζει μηδενικούς δασμούς στο 99% των βρετανικών προϊόντων που εξάγονται σε χώρες του συγκεκριμένου μπλοκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το ουίσκι και τα αυτοκίνητα.