THEPOWERGAME
29 υπόπτους για εμπορία ανθρώπων έχει συλλάβει το Πακιστάν σε επιχειρησιακή δράση που ξεκίνησε μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 82 ανθρώπους.
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος μήκους 30 μέτρων που βυθίστηκε πριν από δύο εβδομάδες περίπου 45 μίλια από τη νότια παραθαλάσσια πόλη της Πύλου, στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) του Πακιστάν έχει αναλάβει τις έρευνες για μια από τις πιο μεγάλες ναυτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών.
«Οι αρχές της χώρας έχουν ασκήσει 71 διώξεις κατά των 29 υπόπτων που έχουν συλληφθεί», δήλωσε ο Abdul Ghafoor, εκπρόσωπος της FIA, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο OCCRP.
«Τουλάχιστον 350 Πακιστανοί επέβαιναν στο υπερφορτωμένο πλοίο και 281 οικογένειες επικοινώνησαν με την κυβέρνηση για να ζητήσουν βοήθεια και πληροφορίες», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Rana Sanaullah.
Σημειώνεται ότι η Μεσόγειος είναι η βασική οδός διακίνησης ανθρώπων που φέρνει στην Ευρώπη μετανάστες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανεργία και τη φτώχεια σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Οι περισσότεροι άνεργοι νέοι στο Πακιστάν αναζητούν τον πιο εύκολο τρόπο για να περάσουν στην Γηραιά Ήπειρο προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί από αυτούς είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και αγνοούν πλήρως την έννοια του «trafficking».
Οι διακινητές εκμεταλλεύονται τους φτωχούς και κάνουν κατάχρηση της συνεχιζόμενης αστάθειας στη χώρα. Περιφέρονται στις πόλεις και τα χωριά και υπόσχονται στους νέους ένα λαμπρό μέλλον στην Ευρώπη με αντάλλαγμα ένα εφάπαξ ποσό που θα καταβάλλουν και ανέρχεται από 7.000 έως 14.000 δολάρια.
Το Punjab στην Ινδία και το Azad Kashmir στο Πακιστάν, είναι περιοχές όπου δραστηριοποιούνται έντονα οι «πράκτορες» του trafficking.
Ιστορικά, και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούσαν εφαλτήριο για πολλούς μετανάστες. Κυρίως νέοι άνθρωποι από αυτά τα μέρη πείθονται όλο και περισσότερο να κάνουν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια για να ξεφύγουν από τις άσχημες οικονομικές συνθήκες.
Μόνο τα στοιχεία της Frontex φέτος μέχρι τον Μάιο δείχνουν ότι εντοπίστηκαν 4.971 Πακιστανοί στην κεντρική διαδρομή της Μεσογείου, αριθμός ρεκόρ σε ένα μόνο έτος.