THEPOWERGAME
Νέο μήνυμα στις αγορές στέλνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB). Μετά τη στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική με την απότομη αύξηση επιτοκίων, η TCMB ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η σύσφιγξη θα συνεχιστεί μέχρι να βελτιωθεί σημαντικά η προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Στις αρχές Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά τους τελευταίους 16 μήνες, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται τον Μάιο στο 39,6%. Η συγκεκριμένη μέτρηση, όμως, απέχει πολύ από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 5%.
Η έλευση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν στην καρέκλα της TCMB συνοδεύτηκε από την απόφαση-σταθμό για την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Η άνοδος, όμως, του βασικού επιτοκίου κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% δεν έπεισε τις αγορές, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να καταγράψει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στην ισοτιμία της με το δολάριο. Κομβικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη ήταν η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.
Αποφασισμένη η TCMB να ρίξει τον πληθωρισμό στην Τουρκία
Οι χαμηλές πτήσεις της λίρας δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν την TCMB, η οποία -μετά τα πρώτα δείγματα γραφής- δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στο μονοπάτι μιας πιο «ορθολογικής» νομισματικής πολιτικής, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, που δοκιμάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Τουρκία.
«Η επιδείνωση της σταθερότητας των τιμών απειλεί τη μακροοικονομική σταθερότητα και ιδιαίτερα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, η επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει μια διαδικασία νομισματικής σύσφιγξης, τα βήματα της οποίας ενισχύονται σταδιακά όταν και όπως απαιτείται», επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ας Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία. Και προστίθεται: «Η διαδικασία νομισματικής σύσφιγξης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό».
«Η επιτροπή αξιολόγησε ότι το τρέχον πλαίσιο νομισματικής πολιτικής απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό 5%, δεδομένων των προοπτικών για τον πληθωρισμό και των ανοδικών κινδύνων», επισημαίνεται ακόμη.