THEPOWERGAME
Καζάνι που βράζει η Γαλλία, αφού συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα τα καταστροφικά επεισόδια με αφορμή τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ενώ οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα, αφού νεκρός κατέληξε ένας άνδρας που πήδηξε από κτίριο προσπαθώντας να αποφύγει τα επεισόδια.
Ειδικότερα, ο νεαρός άνδρας, 21 ετών, πήδηξε από κτίριο όταν όροφος σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια των ταραχών το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, όπως μετέδωσε την Παρασκευή η τηλεόραση BFM, επικαλούμενη την εισαγγελία της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία.
Ο Μακρόν βγάζει στο δρόμο τα τεθωρακισμένα
Η γαλλική κυβέρνηση, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει επιστρέψει άρον άρον από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.
Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.
Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν.
Σταματούν οι δημόσιες συγκοινωνίες
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε στην Παρασκευή από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα από τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).
Ύστερα από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.
Έκκληση Μακρόν στους γονείς: «Κρατήστε τα παιδιά σπίτι»
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, καθώς μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις», οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα»
Un tiers des personnes interpellées la nuit dernière sont des jeunes, parfois très jeunes. J’appelle les parents à la responsabilité.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 30, 2023
🚨🇫🇷FLASH – Selon Emmanuel #Macron, les jeux vidéo ont “intoxiqué” les émeutiers. (déclaration)
— AlertesInfos (@AlertesInfos) June 30, 2023
#France #FranceRiots #FranceProtests #Emeutes #Macron #Paris
French President Emmanuel Macron could declare a state of emergency to contain the unrest. pic.twitter.com/SrA8y2KN2M
— Zubair Javaid Malik (@ZubairJavedMlk) June 30, 2023
Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου
Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.
Το Snapchat παρακολουθεί και καταδικάζει τα επεισόδια
Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters, απαντώντας έτσι στην έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν να σταματήσει η βία εν μέσω των ταραχών στη Γαλλία.
“Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούσαν τους ταραξίες να οργανώνονται αλλά συνέβαλαν επίσης στη “μίμηση” της συμπεριφοράς ορισμένων νέων, οι οποίοι επανέλαβαν αυτά που είδαν στο Διαδίκτυο, χάνοντας και την επαφή με την πραγματικότητα.