THEPOWERGAME
«Ζωντανός – νεκρός» είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον Ian Bremmer, τον πρόεδρο του Eurasia Group. Ο επικεφαλής της Wagner, μετά την ανταρσία του που αποτέλεσε τη σοβαρότερη απειλή στη μονοκρατορία Πούτιν, θεωρείται persona non grata στη Ρωσία και δεν είναι λίγοι εκείνοι (ανάμεσά τους και ο Bremmer) που θεωρούν ότι «δεν θα είναι για πολύ καιρό ανάμεσά μας». Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με την παρέμβαση Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν θα βρει καταφύγιο στη Λευκορωσία, ωστόσο τα δύσκολα για τον «Mr Wagner» τώρα αρχίζουν.
«Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτά που του έκανε ο Πριγκόζιν» ανέφερε ο Ian Bremmer.
Κατά τη διάρκεια της ανταρσίας η Wagner έθεσε υπό τον έλεγχό της συστοιχίες S-400, φθάνοντας σε απόσταση 300 χλμ. από τη Μόσχα, με δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας και του στρατού να στήνουν οδοφράγματα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο και οχυρώσεις στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν ούτε μια σφαίρα το Ροστόφ. Η -στρατηγικής σημασίας- πόλη στα νότια της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αποτελεί έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας του ρωσικού στρατού και σημαντικό κόμβο εφοδιασμού και διοίκησης για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν ζήτησε τη μεσολάβηση Λουκασένκο για να μη χρειαστεί να έχει ο ίδιος απευθείας επαφές με τον Πριγκόζιν από τη στιγμή που στο διάγγελμά του δεσμεύτηκε για «σκληρή» και «παραδειγματική» τιμωρία των στασιαστών. Από τη μεριά του ο Λευκορώσος πρόεδρος φρόντισε να «ξεπληρώσει» το γραμμάτιο στον Πούτιν για την κομβική ρωσική βοήθεια την περίοδο που η Λευκορωσία βρισκόταν αντιμέτωπη με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ο Πούτιν παραμένει ισχυρός στη Ρωσία
«Είναι αδιανόητο για μένα ότι ο Πούτιν θα αφήσει τον Πριγκόζιν να ζήσει περισσότερο απ’ όσο είναι απολύτως απαραίτητο» συνεχίζει ο πρόεδρος του Eurasia Group, σχολιάζοντας ότι η συμφωνία με τη Wagner, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων χορήγηση αμνηστίας στους μισθοφόρους της οργάνωσης, «δείχνει την πρωτοφανή αδυναμία του Πούτιν» και τον αιφνιδιασμό του από τις πρωτοφανείς εξελίξεις.
Ωστόσο, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε μια αποστασία σε υψηλό επίπεδο στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι -παρά το πλήγμα στο κύρος του και στην εξωτερική του εικόνα- ο Πούτιν παραμένει πανίσχυρος, έχοντας την απόλυτη υποστήριξη του στρατού. Ενδεχομένως, αυτός να ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ο Πριγκόζιν έκανε πίσω, καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν «στηρίγματα» για να πάει πιο κοντά (και γιατί όχι) να μπει στη Μόσχα. Το Ροστόφ ήταν μια άλλη ιστορία. Λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελούσε το βασικό ορμητήριο της Wagner στον πόλεμο με την Ουκρανία, με τους μισθοφόρους να έχουν τον πρώτο λόγο -όπως και αποδείχτηκε- σε ενδεχόμενη απότομη αλλαγή διοίκησης.
Τι ήθελε να πετύχει με την ανταρσία ο Πριγκόζιν
Πάντως, για την Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Russia Eurasia Center, η «στάση» Πριγκόζιν είχε στόχο να τραβήξει την προσοχή του Πούτιν και να «εξαργυρώσει» τη δυναμική που απέκτησε η Wagner μετά την επιτυχία στο Μπαχμούτ. «Καθορισμένος ρόλος, ασφάλεια και χρηματοδότηση», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter, κάνοντας λόγο για «μια απέλπιδα προσπάθεια», η οποία -σύμφωνα με τον Bremmer- μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του «Mr Wagner» τους επόμενους μήνες.
Below is a brief description of Prigozhin’s mutiny and the factors that contributed to its outcome. We, as observers, initially missed important details due to the scarcity of information and lack of time for in-depth analysis. Here’s the perspective that currently seems most…
— Tatiana Stanovaya (@Stanovaya) June 25, 2023