THEPOWERGAME
Το διοικητικό συμβούλιο της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής υλικών ημιαγωγών JSR Corp θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει μια πιθανή εξαγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα επενδυτικό fund που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, η οποία θα σηματοδοτούσε την εμβάθυνση του κρατικού ρόλου στις προσπάθειες αναζωογόνησης της βιομηχανίας τσιπ της χώρας.
Μια εξαγορά από την Japan Investment Corp (JIC), η οποία εποπτεύεται από το ισχυρό υπουργείο Εμπορίου, θα ήταν η τελευταία σε μια σειρά από όλο και πιο επιθετικές κυβερνητικές κινήσεις για να ανακτήσει η Ιαπωνία το χαμένο της προβάδισμα στην παραγωγή προηγμένων τσιπ και να διατηρήσει το πλεονέκτημά της ως κατασκευαστής υλικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους.
Στα 4,73 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της JSR
Η κεφαλαιοποίηση της JSR ήταν 677 δισεκατομμύρια γεν (4,73 δισεκατομμύρια δολάρια) στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή. Η JIC θα δαπανήσει περίπου 1 τρισ. γεν για την εξαγορά, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei, εισάγοντας 500 δισ. γεν σε μια νέα εταιρεία για να πραγματοποιήσει την αγορά και δανειζόμενη 400 δισ. γεν από την Mizuho Bank.
Οι μετοχές της JSR ήταν μη διαπραγματεύσιμες με πληθώρα εντολών αγοράς τη Δευτέρα, αφού η εταιρεία δήλωσε το Σάββατο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς.
Η πιθανή εξαγορά έρχεται εν μέσω της εμβάθυνσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δημιουργεί εγχώρια παραγωγική ικανότητα τσιπ. Η Ιαπωνία και η Ολλανδία έχουν ενωθεί με τις ΗΠΑ στον περιορισμό των εξαγωγών εργαλείων κατασκευής τσιπ προς την Κίνα.
Η JSR είναι κορυφαίος προμηθευτής φωτοαντιστατικών, τα οποία είναι φωτοευαίσθητες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη χάραξη μοτίβων σε πλακέτες.
«Η Ιαπωνία έχει μονοπώλιο, με την Κίνα και άλλους να μην έχουν αναπτύξει ακόμη αυτή την τεχνολογία», δήλωσε ο Kazuhiro Sugiyama, διευθυντής συμβούλων στην εταιρεία ερευνών Omdia.
«Η αγορά εικάζει ότι τα κεφάλαια θα εισρεύσουν σε άλλους μικρούς και μεσαίους κατασκευαστές υλικών», δήλωσε ο Mitsushige Akino, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην Ichiyoshi Asset Management.
Η JSR προσέγγισε την JIC για πιθανή υποστήριξη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου βιομηχανίας.
Η εταιρεία χρειάζεται να επενδύσει σημαντικά στην παραγωγική ικανότητα καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση για τσιπ, καθώς και στην ανάπτυξη υλικών που θα χρειαστούν για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν επιτρέπεται να μιλάει με τα μέσα ενημέρωσης.
Ενώ η Ιαπωνία έχει μακρύ και μεικτό ιστορικό παρεμβάσεων για τη διάσωση βιομηχανικών φορέων που παραπαίουν, μια κίνηση για την εξαγορά μιας κερδοφόρας εταιρείας που έχει ήδη υποβληθεί σε αναδιάρθρωση ενέχει τον κίνδυνο επικρίσεων για πιθανή υπερβολή.
Η JIC δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι είχε επεκτείνει το μέγεθος του ταμείου εξαγορών της κατά 4,5 φορές σε 900 δισεκατομμύρια γεν.
«Η JIC ξεκινά από εδώ. Θα με εξέπληττε αρκετά αν σταματούσαν εκεί», έγραψε ο Travis Lundy της Quiddity Advisors σε σημείωμά του στο Smartkarma.
Η JSR, η οποία ιδρύθηκε το 1957 ως παραγωγός συνθετικού καουτσούκ με κυβερνητική υποστήριξη, σημείωσε άλμα 20% στις πωλήσεις στα 408,9 δισ. γεν το έτος που έληξε τον Μάρτιο, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 33% στα 29,4 δισ. γεν.
Η JSR και η Shin-Etsu έχουν μερίδιο αγοράς 39% και 37% αντίστοιχα στην αγορά φωτοαντιστατικών ArF, σύμφωνα με τη Nomura Securities, με τους πελάτες της JSR να περιλαμβάνουν τη Samsung Electronics, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co και τη Micron Techology.
Στην προηγμένη αγορά φωτοαντιστατικών ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV), η Tokyo Ohka Kogyo προσθέτει μερίδιο από κορυφαίους πελάτες στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, δήλωσε η Nomura.
«Η JSR υπολείπεται λίγο στην EUV. Θα μπορέσει να επενδύσει σε προηγμένα υλικά», δήλωσε ο Sugiyama της Omdia για την πιθανή εξαγορά.
Οι μετοχές της JSR, η οποία, ασυνήθιστο για ιαπωνική εταιρεία, έχει διευθύνοντα σύμβουλο ξένης καταγωγής, έχουν κερδίσει 25% από την αρχή του έτους. Ο ακτιβιστής επενδυτής ValueAct Capital είναι βασικός μέτοχος και έχει στέλεχος στο διοικητικό συμβούλιο.