THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμάζεται να στείλει νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας 110 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (γύρω στα 67,5 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 70 τεθωρακισμένων οχημάτων, για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να αμυνθεί έναντι της εισβολής της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας της Ωκεανίας, ο Άντονι Αλμπανέζι.
Με το νέο πακέτο εξοπλισμού, η συνολική βοήθεια της Αυστραλίας φθάνει τα 790 εκατ. αυστραλιανά δολάρια, εκ των οποίων στρατιωτική βοήθεια ήταν τα 160 εκατ. (98 και πλέον εκατ. ευρώ) από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο κ. Αλμπανέζι διαβεβαίωσε πως η επιπρόσθετη βοήθεια θα «κάνει αληθινή διαφορά».
Τόνισε πως η αναγγελία της νέας βοήθειας δεν συνδέεται με την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ. «Εργαζόμασταν πάνω σε αυτή την πρόταση, που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, για κάποιο καιρό», εξήγησε ο αυστραλός πρωθυπουργός.
Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία πέραν των μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων Bushmaster κ.ά. ειδών, ενώ έχει επίσης απαγορεύει τις εξαγωγές αλουμινίου και άλλων ειδών στη Ρωσία και έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου 1.000 ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Επιπλέον, για να τονώσει την ουκρανική οικονομία, ο Άντονι Αλμπανέζι είπε πως παραμείνουν αδασμολόγητες οι εισαγωγές διαφόρων προϊόντων από την Ουκρανία για ακόμη 12 μήνες.
Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθούν 28 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ113, 14 οχήματα ειδικών επιχειρήσεων, 28 φορτηγά μεσαίου μεγέθους κ.λπ. Είδη.
Ακόμη, ο κ. Αλμπανέζι δήλωσε πως η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά χαιρετίζουν απόφαση της αυστραλιανής δικαιοσύνης να απορρίψει προσφυγή της Μόσχας με σκοπό να αποτραπεί το να περιέλθει ο έλεγχος ακινήτου που ενοικιάζει πλάι στο κοινοβούλιο στην Καμπέρα στο κράτος, ώστε να αποφευχθεί η ανέγερση νέας πρεσβείας της Ρωσίας εκεί. «Αναμένουμε η Ρωσική Ομοσπονδία να συμμορφωθεί προς την απόφαση», πρόσθεσε.