THEPOWERGAME
Ήταν μετά τη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα συναντηθεί στο εγγύς μέλλον με τον Κινέζο ομόλογό του, τονίζοντας πως «δεν πιστεύει πως υπήρξαν επιπτώσεις» από το συμβάν που είχε προηγηθεί. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρονταν στην έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας αφού ο ίδιος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Σι Τζιμπίνγκ, με το Πεκίνο να υπογραμμίζει πως αυτή η τοποθέτηση αποτελεί μεγάλη παραβίαση της διπλωματικής ετικέτας.
Ένα από τα πιο έμπειρα μέλη του αμερικανικού διπλωματικού σώματος, ο Νίκολας Μπερνς ανέλαβε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή αφού ο Τζο Μπάιντεν πήρε τα ηνία του Λευκού Οίκου. Έχοντας χαράξει μια 25ετή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπερνς έχει υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, του Μπιλ Κλίντον, του Τζορτζ Μπους του νεότερου και σήμερα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Εκτός της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 1997 έως το 2001, ο Μπερνς εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ και έπειτα βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2005 έως το 2008.
Απόφοιτος του Boston College και του Πανεπιστημίου Τζον Χόπσκινς, ο Μπερνς έστρεψε από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ρωσίας. Στα πρώτα βήματα της μακράς σταδιοδρομίας του-ειδικότερα την περίοδο 1985 έως 1987-διορίστηκε στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Έπειτα ήταν υπεύθυνος για τον τομέα της Σοβιετικής Ένωσης και ύστερα της Ρωσίας, δηλαδή από το 1991 και έως το 1995. Ήταν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που εξειδικεύονταν στις επαφές των ΗΠΑ με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής επί κυβερνήσεων Μπους του πρεσβύτερου και Κλίντον. Ο Μπερνς μιλά γαλλικά, αραβικά και ελληνικά, ενώ ήταν σύμβουλος στις προεκλογικές εκστρατείες της Χίλαρι Κλίντον και του Τζο Μπάιντεν.
Οπότε η τριβή του 67χρόνου Μπερνς με την Ασία και ειδικότερα την Κίνα είναι περιορισμένη. Εντούτοις, αν και είχε ανακοινώσει το 2008 πως θα συνταξιοδοτηθεί από το διπλωματικό σώμα, επανήλθε το 2022 επί κυβέρνησης Μπάιντεν. Στη σημερινή συγκυρία δε έχει γιγαντωθεί ο ρόλος της Κίνας. Η σφαίρα επιρροής του Πεκίνου επεκτείνεται έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με τη Δύση να είναι άκρως επιφυλακτική στην άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τις επεκτατικές διαθέσεις του Κρεμλίνου. Το Πεκίνο διαδραμάτισε, επίσης, κεντρικό ρόλο στη συμφιλίωση του Ιράν με την Σαουδική Αραβία. Είναι, επίσης, βασικός χρηματοδότης των αφρικανικών χωρών σε έργα υποδομής που κρίνονται απαραίτητα για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού.
Παράλληλα, οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο τεταμένες. Όπως επισημαίνουν ειδήμονες, ο Μπερνς ανέλαβε την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο σε μια περίοδο που επικρατεί ένα χάσμα με την Ουάσιγκτον. Εκτός του εμπορικού και του τεχνολογικού πολέμου που κηρύχθηκε επί προεδρίας Τραμπ, οι εντάσεις μεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου είναι πια γεωπολιτικές. Πέρσι τον Αύγουστο, η απευθείας επικοινωνία Πεκίνου-Ουάσιγκτον πάγωσε λόγω της επίσκεψης της Νάνσυ Πελόζι, τότε προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν. Το κλίμα ψυχράνθηκε ξανά αφού οι ΗΠΑ εντόπισαν στον εναέριο χώρο ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι από την Κίνα. Τότε ακυρώθηκε το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Εν τέλει, ο Μπλίνκεν ταξίδεψε στο Πεκίνο. Όμως μια νέα τρικυμία ξέσπασε μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.
Οπότε ο ρόλος του Μπερνς στο Πεκίνο είναι αυτός του ισορροπιστή στις τρεμάμενες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Γνωστός για την ικανότητα του να έχει διακομματική αποδοχή στο εσωτερικό της χώρας του, ο Μπερνς είναι από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που έχει συσσωρεύσει ένα σπάνιο μείγμα εμπειριών καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του σε μια εποχή που δείχνει να έχει στερέψει το πηγάδι των χαρισματικών πολιτικών προσώπων.