THEPOWERGAME
Η προσέγγιση της Ινδίας με τις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, δεν έρχεται σε μία τυχαία στιγμή, αλλά δείχνει και αρκετά για τις εξελίξεις. Η Ινδία -όπως διαπίστωνε ήδη η EY σε έκθεσή της από τον Ιανουάριο, έχει τη μοναδική ευκαιρία να γίνει παγκόσμιο τεχνολογικό hot spot, με δεδομένο και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και την αναζήτηση οικονομικών συμμαχιών από την Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Ήδη, σύμφωνα με την ΕΥ, οι εξαγωγές υπηρεσιών της Ινδίας έχουν αυξηθεί κατά 14% τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ανέρχονταν σε 254,5 δισ. δολάρια το 2021-22. Από αυτά, τα 157 δισ. δολάρια αφορούσαν στον τεχνολογικό τομέα και τη λεγόμενη εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διαδικασιών (BPO). Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στις πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας στην Ινδία αλλά και τις εγχώριες εταιρείες στον κλάδο.
1.500 πολυεθνικές τεχνολογίας, 60 CEΟ μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών
Άλλωστε η IBM έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια να έχει τους μισούς από τους εργαζόμενούς της σε όλο τον κόσμο στην Ινδία. Ο τοπικός κολοσσός Sama διατηρεί συμβόλαια με εταιρείες, όπως είναι οι Walmart, Microsoft και Google. Συνολικά στην Ινδία δραστηριοποιούνται 1.500 πολυεθνικές, ενώ περίπου 60 διευθύνοντες σύμβουλοι από τις 500 εταιρείες που βρίσκονται στην ομάριθμη λίστα Fortune 500, είναι Ινδοί ή έλκουν από εκεί την καταγωγή τους. Όπως οι CEO των Microsoft, Google, IBM και Adobe (οι Σάτια Ναντέλα, Σουντάρ Πιτσάι, Αρβίντ Κρίσνα και Σαντανού Ναραγιέν αντίστοιχα).
Στην Ινδία, η εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη φτάνει σε ποσοστό 75% και η κυβέρνηση τηρεί σύστημα instant payment μέσω κινητού, με 6 δισεκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο. Η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα βιομετρικής καταγραφής ταυτοτήτων παγκοσμίως.
Ήδη πάροχος μερικών από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, η Ινδία αναμένεται να επεκτείνει αυτό της τον ρόλο. Ωστόσο οργανώσεις όπως η Freedom House επισημαίνουν πως η Ινδία είναι μόνο «μερικώς ελεύθερη», εφιστώντας την προσοχή στο ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «δημοκρατικό αντίβαρο» της Κίνας στην Ασία.
Η αμερικανική επίσκεψη του Μόντι και το friend-shoring
Κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής των Μπάιντεν και Μόντι στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, τα δύο κράτη ενίσχυσαν την αμυντική τους συνεργασία, συνάπτοντας συμφωνίες που περιλαμβάνουν την κατασκευή κινητήρων αεριωθούμενων F414 της General Electric στην Ινδία και την επισκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ινδικά ναυπηγεία. Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν να συνεργαστούν στο διάστημα και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων γαιών.
«Όταν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στους ημιαγωγούς και στις κρίσιμες γαίες, αυτό βοηθά τον κόσμο να κάνει τις αλυσίδες εφοδιασμού ανθεκτικές και αξιόπιστες», σημείωσε ο Μόντι στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Ήμασταν ξένοι στην αμυντική συνεργασία στις αρχές του αιώνα, αλλά τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένας από τους σημαντικότερους αμυντικούς μας εταίρους».
Οι αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο πως τα δύο κράτη δεν είναι σύμμαχοι. Όπως αναφέρει ο Ρέιμοντ Βίκερι, ανώτερος συνεργάτης στις μελέτες πολιτικής ΗΠΑ-Ινδίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών CSIS, «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βάλει ένα τεράστιο στοίχημα στη συγκεκριμένη στρατηγική και οικονομική σχέση. Και αυτό δεν έχει συναρτηθεί με την υποστήριξη της Ινδίας στις ΗΠΑ. Δεν είναι μια σχέση συμμάχου, αλλά είναι μια σχέση ίσων εταίρων και ίσου στρατηγικού ενδιαφέροντος», σημείωσε, μιλώντας στο CNBC. Πρόκειται για το «friend-shoring», μια στρατηγική στην οποία οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Κίνα και αξιοποιούν τις δυνατότητες άλλων κρατών της περιοχής.
«Η Ινδία χρειάζεται τεχνολογία αιχμής. Και νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν γίνει πολύ πιο ανοιχτοί στο να μοιράζονται αυτές τις κρίσιμες τεχνολογίες και να κινούνται προς μια κατεύθυνση, η οποία βοηθά επίσης την Ινδία να χτίσει τη δική της αμυντική παραγωγική βάση», δήλωσε ο Χαρς Παντ, αντιπρόεδρος μελετών και εξωτερικής πολιτικής της δεξαμενής σκέψης Observer Research Foundation, με έδρα το Δελχί. Ο ίδιος εκτιμά πως παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Ινδίας «να αναγνωριστεί ως χώρα που έχει οριστεί από τον νόμο εμπορικών συμφωνιών από τις ΗΠΑ για την περαιτέρω ενίσχυση της ενοποίησης και των δύο οικονομιών και την περαιτέρω προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ δύο χωρών», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, φαίνεται ότι προς στιγμήν δεν είναι πιθανή μία διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.