THEPOWERGAME
Ο βασικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας ξεπέρασε τις προβλέψεις τον Μάιο και ο δείκτης εξαιρουμένου του κόστους των καυσίμων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 42 ετών, αναδεικνύοντας τη διεύρυνση της πίεσης στις τιμές που θα διατηρήσει την κεντρική τράπεζα (BOJ) υπό την πίεση να μειώσει σταδιακά τη μαζική της τόνωση.
Η αύξηση προήλθε από τις σταθερές αυξήσεις των τιμών για τα τρόφιμα και τα είδη καθημερινής ανάγκης, γεγονός που υποδηλώνει την επιβάρυνση της κατανάλωσης από το αυξανόμενο κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, λένε οι αναλυτές.
Ο εθνικός βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, αλλά περιλαμβάνει τα ενεργειακά είδη, αυξήθηκε κατά 3,2% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Παρασκευή, επιβραδύνοντας από το 3,4% τον Απρίλιο, αλλά υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς για αύξηση 3,1%.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού των καταναλωτών έχει πλέον παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για 14 συνεχόμενους μήνες, θέτοντας σε αμφιβολία την άποψή της ότι ο πρόσφατος πληθωρισμός λόγω κόστους θα αποδειχθεί προσωρινός.
«Καθώς η μετακύλιση της αύξησης του κόστους ολοκληρώνεται, ο βασικός πληθωρισμός καταναλωτή θα κορυφωθεί γύρω στο καλοκαίρι», δήλωσε ο Ryosuke Katagi, οικονομολόγος αγοράς της Mizuho Securities.
«Αλλά οι εταιρείες μπορεί να συνεχίσουν να μετακυλίουν το κόστος για περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι στραμμένοι προς τα πάνω».
Ο λεγόμενος «βασικός πυρήνας» του δείκτη που αφαιρεί τις επιδράσεις τόσο των νωπών τροφίμων όσο και των καυσίμων – που παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ως βασικό βαρόμετρο των τάσεων των τιμών που καθοδηγούνται από την εγχώρια ζήτηση – αυξήθηκε κατά 4,3% τον Μάιο, επιταχυνόμενος από την αύξηση 4,1% τον Απρίλιο και σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1981.
Ενώ το κόστος της ενέργειας μειώθηκε κατά 8,2% τον Μάιο σε ετήσια βάση λόγω της επίδρασης των κρατικών επιδοτήσεων, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 9,2% τον περασμένο μήνα από 9% τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές για αγαθά, όπως τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ και σοκολάτες.
Οι χρεώσεις δωματίων ξενοδοχείων σημείωσαν επίσης άλμα 9,2% τον Μάιο, ταχύτερα από την αύξηση 8,1% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία, ένδειξη ότι η ισχυρή τουριστική ζήτηση επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να χρεώνουν υψηλότερες χρεώσεις.