THEPOWERGAME
Συνελήφθη στην Αθήνα με εντολή της εισαγγελέως του Μιλάνου και τώρα αναμένει την έκδοσή του για να οδηγηθεί σε φυλακή της Ιταλίας ο σύζυγος της CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Κατηγορείται για απάτη και σε βάρος πελατών του και για πτώχευση της εταιρείας του, Advisory.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο 54χρονος Francesco Acerbi από την Κρεμόνα, παντρεμένος με τη Μαρία Ρίτα Γκάλι, συνελήφθη στο σπίτι της συζύγου του. Εργαζόταν ως χρηματιστής, όμως είχε ασκήσει το επάγγελμα χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
Είχε καταφέρει να προσελκύσει ορισμένους πλούσιους επενδυτές οι οποίοι του είχαν εμπιστευθεί συνολικά 165 εκατομμύρια ευρώ. Συνένοχος του ήταν μία γραμματέας με τη βοήθεια της οποίας πλαστογραφούσε τις υπογραφές των πελατών του και προχωρούσε σε αγοραπωλησίες χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Όπως μεταδίδει η ιταλική ιστοσελίδα ilgiornale, τον έψαχναν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε οριστική την εξαετή ποινή φυλάκισής του. Στο Λονδίνο, στο πανέμορφο σπίτι μεταξύ Τσέλσι και Μπελγκράβια, το μόνο ίχνος ήταν οι λογαριασμοί που είχαν συσσωρευτεί στο γραμματοκιβώτιο.
Για τον Φραντσέσκο Ατσέρμπι, χρηματιστή δεκάδων πλούσιων και πάμπλουτων οικογενειών, φαινόταν ότι είχε χαθεί ακόμη και η μνήμη του, σημειώνει το δημοσίευμα, όμως τον έπιασαν πριν από λίγες ημέρες στο πιο προφανές ίσως μέρος: στο σπίτι της συζύγου του σε μια από τις καλύτερες γειτονιές της Αθήνας. Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, με παρελθόν στην Ιταλία στα ανώτερα κλιμάκια της Eni, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, του κολοσσού που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η Γκάλι είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα κατορθώματα του συζύγου της στο παρελθόν, αλλά δεν είχε το σθένος να κάνει κάτι όταν εκείνος εμφανίστηκε στο σπίτι της αναζητώντας καταφύγιο.
Το 2006 ο 54χρονος είχε αναδειχθεί ως ανερχόμενος χρηματιστής στο extra-luxury οικογενειακό γραφείο όπου συνήθιζε να περιποιείται σημαντικούς ανθρώπους.
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που διαχειριζόταν την Acerbi είχαν καταλήξει το ένα μετά το άλλο σημαντικά ονόματα του πλούσιου βορρά. Στα έγγραφα της δίκης εναντίον του σημειώνεται σύμφωνα με τις έρευνες της Guardia di Finanza, ότι μέτρησε περιουσιακά στοιχεία ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειριζόταν για λογαριασμό δεκατριών μεγάλων οικογενειών. Ένα μεγάλο μέρος των πελατών του αγνοούσε πώς διαχειριζόταν τα κεφάλαιά τους και όταν ήρθε η ώρα να τα ανακτήσουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια και δικαιολογίες, του τύπου «ε, οι τράπεζες τα έκαναν μαντάρα».
Ώσπου αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με την πιο οδυνηρή αλήθεια: τα χρήματά τους είχαν εξαφανιστεί, και μαζί με αυτά και ο Acerbi. «Οι συναλλαγές», αναφέρεται στη δικογραφία, «είχαν πραγματοποιηθεί εν αγνοία και παρά τη θέληση των ενδιαφερομένων, με πλαστογράφηση των υπογραφών τους στις επενδυτικές εντολές.
Η σύλληψη του Acerbi κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα Roberta Colangelo της εισαγγελίας του Μιλάνου, η οποία τον κυνηγούσε επί ένα χρόνο: όχι τόσο λόγω του ύψους της ποινής που έπρεπε να εκτίσει όσο λόγω της σοβαρότητας της συμπεριφοράς που προέκυψε κατά τη διάρκεια της δίκης, συχνά σε βάρος ηλικιωμένων ή ανυποψίαστων πελατών. Οι δικαστές έγραψαν: «Με έναν συνδυασμό επαγγελματικής αδίστακτης συμπεριφοράς και επιτηδευμένης ικανότητας», όταν οι πελάτες άρχισαν να του ζητούν τα χρήματά τους, «καθησύχαζε ευγενικά, καθυστερούσε, ακόμη και ενθάρρυνε τις αυξήσεις με προσβλητικές ψευδείς παραστάσεις».
Τώρα ο χρηματιστής βρίσκεται σε ένα κελί στην Αθήνα περιμένοντας την έκδοσή του στην Ιταλία, όπου, εκτός από την εξαετή ποινή, τον περιμένουν άλλες δύο δίκες: μία για απάτη σε βάρος άλλου πελάτη, όπου καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ένα έτος- και μία για την πτώχευση του συμβούλου, όπου καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία έτη φυλάκισης.