THEPOWERGAME
Παράλληλα, το χαρακτηριστικό μοτίβο της εταιρείας εξαφανίστηκε από τα ρούχα των πρωταγωνιστών του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού «Honor of Kings» της κινεζικής Tencent Holdings Ltd.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Burberry’s γίνεται η πρώτη εταιρεία ειδών πολυτελείας που επηρεάζεται από τις κυρώσεις της Κίνας -αυτή τη φορά σε απάντηση στη Βρετανία- για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων της κινεζικής επαρχίας Ξινγιάνγκ.
Η Burberry «δεν έχει ξεκάθαρα και δημόσια τοποθετηθεί για το θέμα του βαμβακιού από την Ξινγιάνκ» σχολίασε το πρακτορείο που εκπροσωπεί την ηθοποιό Ζου Ντονκγιού, εξηγώντας την απόφασή της να τερματίσει το συμβόλαιο με την εταιρεία.
Η Κίνα προχώρησε σε κυρώσεις σε βάρος φυσικών προσώπων και οργανισμών στη Βρετανία, κατηγορώντας την για «ψέμματα και παραπληροφόρηση» στο θέμα της Ξινγιάνγκ. Η Βρετανία, όπως και η ΕΕ, έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου, κατηγορώντας τη χώρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας.
Ο Οίκος Burberry είναι μέλος της Πρωτοβουλίας για Καλύτερο Βαμβάκι (Better Cotton Initiative), η οποία προωθεί την βιώσιμη παραγωγή βάμβακος.
Τον Οκτώβριο, η οργάνωση ανακοίνωση ότι βάζει φρένο στην έγκριση του βαμβακιού που προέρχεται από την επαρχία Ξινγιάνγκ, εξαιτίας της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, ο όμιλος Tencent Holdings Ltd ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Weibo ότι τα σχέδια της Burberry’s απομακρύνθηκαν από τους χαρακτήρες του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Honor of Kings.
Η ανάρτηση σχολιάστηκε θετικά από πολλούς Κινέζους χρήστες της εφαρμογής.
Ακτιβιστές και ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ, έχουν κατηγορήσει τις κινεζικές αρχές στην Ξινγιάνγκ για μαζικές κρατήσεις, βασανισμούς, καταναγκαστική εργασία και στειρώσεις μελών της μειονότητας των Ουιγούρων στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι πράξεις της στην περιοχή είναι «απαραίτητες» για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
Απαντώντας σε σχετική επερώτηση προς Βρετανούς βουλευτές το Νοέμβριο, η Burberry δήλωσε πως δεν έχει εμπορικές δραστηριότητες στην επαρχία ούτε συνεργάζεται με προμηθευτές που εδράζουν εκεί.
Οι εταιρείες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις
Το κύμα επικρίσεων που έχει ξεσπάσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος δυτικών εταιρειών δεν αφορά μόνο τη Burberry αλλά και άλλες δυτικές εταιρείες, που έχουν στο παρελθόν εκφραστεί επικριτικά για τις εργασιακές συνθήκες στην Ξινγιάνγκ: Την H&M, την Adidas και τη Nike.
Οι Κινέζοι celebrities εγκαταλείπουν τις εταιρείες
Και άλλοι Κινέζοι διάσημοι έχουν εγκαταλείψει πάντως εταιρείες-μέλη του Better Cotton Initiative. Οι Λι Ξιαν, Γιανγκ Γιανγκ και Λιου Χαοράν τερμάτισαν τη συνεργασία τους με την Puma. Οι Λι Ζενίνγκ και Ουίλιαμ Τσαν με τον οίκο Τommy Hilfiger, οι Λιού Γουξίν και Γκρέγκ Χσου τον Calvin Klein.
Η Nike έχασε συμβόλαια με εθνικούς και επαρχιακούς παίκτες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά και με τον celebrity Γουανγκ Γιμπό, ενώ η Adidas αντίστοιχα τερμάτισε τη συνεργασία με τους Ίσον Τσαν, Angelababy και Τζάκσον Γι.
Πωλήσεις στην Κίνα ή ανθρώπινα δικαιώματα;
Αντίθετα ο ιαπωνικός οίκος Muji και η εταιρεία αθλητικών ειδών Fila προμοτάρουν το βαμβάκι από την Ξινγιάνγκ, σύμφωνα με την αγγλόφωνη Jing Daily, η οποία αναφέρει επίσης πως και η Inditex (μητρική των Zara) αφαίρεσε «σιωπηλά» μία δήλωσή της για το βαμβάκι από την Ξινγιάνγκ από τις αγγλόφωνες και ισπανόφωνες ιστοσελίδες της.
Η Hugo Boss ανακοίνωσε: «Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε και να υποστηρίζουμε το βαμβάκι από την Ξινγιάνγκ», ωστόσο αναφέρουν πως το brand τους συνεργάζεται με μικρό αριθμό οργανώσεων που προωθούν το βιώσιμο εμπόριο, μεταξύ αυτών και το Better Cotton Initiative.